Nasjonale turistveger – 18 unike veistrekninger

Med forseggjorte rasteplasser og utsiktspunkt er Nasjonale turistveger en attraksjon for alle på bilferie i Norge. Her kan du se vakker norsk natur på sitt beste.


Utsikt over Trollstigen.
Trollstigen, Nasjonal turistveg Geiranger-Trollstigen © Jiri Havran / Statens vegvesen. Foto: Jiri Havran / © © Jiri Havran / Statens vegvesen

Kort fortalt:

  • 18 unike veistrekninger.
  • Nyskapende arkitektur og tankevekkende kunst i storslått natur.
  • Tilrettelagte rasteplasser og utsiktspunkter.
  • Gode toalettanlegg og p-plasser.

18 unike veistrekninger

Turistveiene går gjennom noe av det vakreste av norsk natur. Flere av strekningene er lite trafikkert, fordi hovedveien har blitt lagt i tunell eller har blitt rettet ut. De representerer flotte omveier for de som vil ha unike opplevelser på bilferien sin.

Det er 18 strekninger spredt over hele Norge som er klassifisert som Nasjonale turistveger. Alle er i kontinuerlig utvikling med utbygging av fine rasteplasser med ordentlige toalettfasiliteter, flotte utsiktspunkter og kunst. Vektleggingen av arkitektur underbygger den gode opplevelsen bilferierende skal få uansett om du er ung, gammel, enslig, par eller familier. Turistvegene er også velegnet for både MC- og sykkelturer..

Eldhusøya ved Nasjonal turistveg Atlanterhavsvegen i solnedgang.
Vakkert: Gå rundt utsiktstien på Eldhusøya ved Nasjonal turistveg Atlanterhavsvegen og opplev Norge på sitt vakreste. Foto: © Roger Ellingsen / Statens vegvesen.

De 18 Nasjonale turistvegene vi har er:

Ta i bruk dine reisefordeler

Spar penger og få rabatter på overnatting, opplevelser, leiebil og drivstoff på dine reiser.

barn på fjelltur
Stegastein utkikkspunkt langs Nasjonal turistvei over Aurlandsfjellet.
Utsiktspunkt: Lyst til å føle at du svever? Opplev utsiktsplattformen på Stegastein, langs Nasjonal turistveg Aurlandsfjellet. Foto: © Kjetil Rolseth / Statens vegvesen.

Tid for norgesferie

Norge er et populært ferieland. Og for mange er det ensbetydende med bilferie. Hvorfor ikke legge kjøreturen via en av de nasjonale turistveiene?

Noe av sjarmen med bilferie er å oppleve noe. Målet er ikke å komme raskest mulig frem langs E18 eller E6, men la turen bli litt til mens man kjører. Det er selvsagt lurt å ha en idé om hvor man skal kjøre, men på bilferie kan du også ta ting litt på sparket. La bilturen bli målet med reisen.

Flere av veiene lar seg med fordel kombinere til flotte rundreiser. For eksempel den store Nord-Norge-ferien, der veiene ligger som perler på en snor: Helgelandskysten – Lofoten – Andøya – Senja. Eller en fjell- og fjordferie langs Geiranger-Trollstigen, Sognefjellet og Aurlandsfjellet. Vi har også listet ut de 10 vakreste bilturene for deg.

Storseisundbrua som ligger på Atlanterhavsveien, sett ovenfra
Vakre bruer: Kjør over de sju bruene langs Atlanterhavsvegen som binder alle øyene og holmene sammen. Foto: Marius Kromvoll / NAF.

Før man legger ut på bilferien, kan du skaffe deg en oversikt over mulighetene for gode opplevelser underveis. Legg opp en litt løs plan så du også har mulighet for spontane valg.

Statens vegvesen utvikler turistattraksjonen Nasjonale turistveger. Oppgaven er å gjøre Norge til et mer attraktivt reisemål for veifarende turister. Målet er styrket næringsliv og bosetting i distriktene.


Les også


Fant du det du lette etter?