Over Aurlandsfjellet

Veiene over og under Aurlandsfjellet og opp Aurlandsdalen er det klasse over. Turen fra Lærdalsøyri til Hol anbefales.


Kraftige stigninger i Aurlandsdalen.
Foto: Per Roger Lauritzen / © NAF

Da Statens vegvesen skulle velge ut egnete strekninger som nasjonale turistveier, havnet ikke uventet veien over fjellet mellom Aurland og Lærdalsøyri på lista. Den 47 km lange strekningen byr på kraftige stigninger, krappe svinger og utsikt så det rekker. Dette er en stor kjøreopplevelse, men også en vei som ber om at bilistene tar det pent og stopper ofte.

Trange daler, kronglete stier

Turen over fjellet kan gjerne begynne fra Lærdalssiden. Du følger bare veien utover langs fjorden mot det gamle ferjestedet Revsnes, og svinger inn på fylkesvei 243 etter tre kilometer. Dette er en typisk, trang vestlandsdal med hengebratte, grønne dalsider, dandert med elvestrenger og bekker på begge sider. Innimellom er det ryddet en og annen støl i grønnsværet.

Fra bilveien tar det av kronglete stier opp liene til fjells, så vil du parkere bilen og mosjonere lårmuskulaturen er det flere muligheter. Etter en mils vei innover dalen svinger fylkesveien seg til fjells for alvor. Tregrensa passeres – og snaufjellet møter de veifarende. Innerst i dalen passerer du også bommen som viser hvor langt det er brøytet, veien over fjellet er vinterstengt.

Til topps

En solblank sommerdag kan du glede deg over synet av grønne fjellvidder og imponerende topper. Flere av disse er også populære turmål. Særlig den 1809 meter høye Blåskavlen vest for veien. Mange kombinerer turen dit med årets siste skitur. Så snart veien over Aurlandsfjellet blir åpnet etter vinteren, kjører de til veiens høyeste punkt på ca. 1300 meter og legger i vei. Har du tid og lyst kan du fortsette turen på ski eller beina helt ut til idylliske Frønningen. Noen tar også fotturen over Blåskavlen og ned til Skjerdal ved Aurlandsfjorden.


Stegastein, rasteplassen som strekker seg 30 meter ut i luften, 650 meter over fjorden!
Stegastein: Denne spektakulære rasteplassen strekker seg 30 meter ut i luften, 650 meter over fjorden! Foto: Per Roger Lauritzen / © NAF
Foto: Per Roger Lauritzen / © NAF

Fortsetter du bilturen over Aurlandsfjellet og følger den nasjonale turistveien ned mot Aurland, må du få med deg de tre vakre og forseggjorte rasteplassene veivesenet har konstruert langs veien. Den mest spektakulære er utvilsomt den siste, Stegastein. Den byr både på en meget spesiell do og en utsiktsrampe som strekker seg 30 meter ut i luften, svimlende 650 meter over fjorden!


Fant du det du lette etter?