Vet du hvor mye du kan ha i takboksen din?

Laster du mer enn takboksen er beregnet for eller mer enn det som er tillatt vekt på taket av bilen? For tung last på taket og i takboksen er både ulovlig og trafikkfarlig.


Ha kontroll på lasten på taket:

  • Hvor mye vekt kan du ha på taket, dvs tillatt taklast?
  • Hvor mye vekt kan du ha på takstativet som du fester takboksen i?
  • Hvor mye vekt kan du ha i selve boksen?

Tillatt taklast på bilen

Det er begrenset hvor mye vekt du har lov til å ha på taket av bilen. Bilen er godkjent med en maksvekt som i de fleste tilfeller står oppgitt i vognkortet på bilen. De fleste biler har tillatt taklast mellom 75 og 100 kilo, men dette varierer mellom ulike modeller. Mange av elbilene i markedet er beregnet for lavere taklast, og en del av elbilene kan ikke ha last på taket. Overskrider du maksgrensen for tillatt taklast, så kan dette gå ut over kjøreegenskapene og sikkerheten på bilen. I tillegg til at det er ulovlig

Når du beregner den totale vekten på taket med takboks og bagasje, så må du ta med vekten av takstativet, vekten av takboksen og vekten av bagasjen. Takstativet veier vanligvis et sted mellom tre og fem kilo. Vekten på takboksen varierer avhengig av størrelse på boksen og materialet boksen er laget av. Glassfiberbokser veier mer enn plastbokser. Vekten på takboksene kan variere mye og det kan skille 20-30 kilo i vekt på bokser av ulik størrelse og materiale.

Man og kvinne som legger ski i skiboksen på biltaket.
Vekt på taket: Bruker du takboks er det viktig å undersøke lovlig maksimalvekt på taket. Foto: Eirik Aspaas

Takstativet og takboksen har egne vektbegrensninger

Takstativet er beregnet for å tåle en maksimal vekt. Før du regner ut hvor mye du kan laste i takboksen, så må du sjekke vektbegrensningen på takstativet og trekke fra vekten av selve takboksen.

Takboksen er også laget for å tåle en maksimal vekt. Dersom du laster takboksen med mer enn den er beregnet for, så gir takboksen dårligere sikkerhet ved en kollisjon. Hvis belastningene på boksens festepunkter til bilen, lastereimer og selve takboksens materiale blir høyere enn det takboksen er beregnet for, risikerer du at boksen ikke klarer å holde på bagasjen. En boks som rommer rundt 450 liter vil normalt tåle en maksvekt på rundt 75 kg, men det er ingen fast regel for dette.

Gjør et overslag over vekten på det du legger i takboksen

Det er tungvint å veie alt du legger i takboksen hver gang du pakker boksen. Vi anbefaler at du gjør et overslag over vekten på ting som du ofte legger i takboksen, og at du veier utstyr som du er usikker på. Det er gjerne ski- og snowboardutstyr som legges i takboksen flere ganger gjennom vinteren, og dette er utstyr som veier mye. Et par alpinski kan ligge på mellom 3-4 kg, mens et par alpinstøvler veier kanskje 1,5 til 2 kg.

Vi gjorde en test av pakking av takboks der vi brukte tre par alpinski med støvler og staver, to par langrennski, et snowboard og to bager med klær. Til sammen veide dette ca 40 kg. Det gir en pekepinn på vekten av utstyr som det er vanlig å ha med i vinterfjellet. I filmen som du ser øverst i saken, ser du at i vår test var 40 kg akkurat på grensen for bilens tillatte taklast og for vektbegrensningen på takstativet.

Bildet viser ski og skiutstyr.
Utstyr: Gjør et overslag over vekten på det du legger i takboksen før du pakker. © NAF

Slik beregner du hvor mye bagasje du kan ha i takboksen

Steg 1: Hvor mye vekt kan du laste på taket av bilen

Vekten på taket må ikke overstige tillatt taklast. Sjekk tillatt taklast i vognkortet, i instruksjonsboken eller ved å kontakte forhandler. Legg sammen vekten av takstativet og takboksen, og trekk dette fra tillatt taklast. Da vet du hvor mye du kan laste i takboksen innenfor grensen for tillatt taklast.

Tillatt taklast – (takstativ kg + takboks kg) = antall kg du kan ha i takboksen

La oss si at bilen har en tillatt taklast på 80 kg, vekten på takstativet er 5 kg og takboksen veier 35 kg, til sammen 40 kg. 80 – (5 + 35) = 40.

I dette regnestykket kan du laste 40 kg i takboksen. Men vær oppmerksom på at du også må sjekke at vekten er innenfor vektbegrensningen på takstativet og takboksen.

Steg 2: Hvor mye vekt kan du laste på takstativet og i takboksen

Vekten på takstativet og i takboksen må ikke overstige vektbegrensningene på stativet og på boksen.

La oss si at takstativet har en begrensning på 75 kg og at takboksen veier 35 kg. Det betyr at du kan laste 40 kg i takboksen innenfor vektbegrensningen på takstativet.

Takboksen har også en egen vektbegrensning. La oss si at takboksen har en begrensning på 75 kg. I vårt eksempel er du godt innenfor vektbegrensningen når du laster 40 kg bagasje i boksen.

I regnestykket vårt er maksgrensen for det du kan legge i takboksen på 40 kg.

Publisert: 25. februar 2021

Sist oppdatert: 30. november 2023

Janne Pedersen,

Les også


Fant du det du lette etter?