Hvit bil tester sommerdekk på bane

Sommerdekktest 2023: Dekkene som matcher biltrenden

Dagens bilister kjøper biler som krever større dekk og gjerne er laget med tydeligere fokusering på grepsnivå og kjøreopplevelse. NAF-magasinet Motor har testet åtte av slike sommerdekk.

Foto: MIKAEL HELSING / © NAF

Åtte 18-tommersdekk er testet

18-tommers dekk for mellomklassebiler med dimensjonen 245/40 R18, er en størrelse for litt sportsligere biler der dekkprodusentene kommer med det beste de har.

Dekkekspertene i Vi Bilägare har testet dem på det nye, staselige testanlegget Nokian har etablert litt sør for Madrid – Hakka Ring, der det er utsøkte forutsetninger for å få til rettferdige og like testforhold.

Dekkene i testen egner seg for mange bilmodeller, både elektriske og med forbrenningsmotor, og tilbys i mange ulike dimensjoner fra 17-tommer og oppover.

Med denne størrelsen kommer vi inn i det dekksegmentet som kalles UHP – Ultra High Performance. Blant disse er de sportslige kvalitetene prioritert, grepsnivå og kjøreopplevelse står i sentrum.

Likefullt er dette dekk som er utviklet med tanke på vanlige biler både i Golf-klassen og blant de romsligere kombi-vognene.

Rekke av sommerhjul, to biler og to menn
Sommerhjul: Årets sommerdekktest ble gjennomført på det nye testanlegget til Nokian litt sør for Madrid – Hakka Ring, der det er utsøkte forutsetninger for å få til rettferdige og like testforhold. Foto: Mikael Helsing. Foto: MIKAEL HELSING / © NAF

Flere dekk-nyheter

I hjulstørrelser fra 17 tommer og oppover – som er dimensjonen som brukes på de fleste nye biler i dag – er UHP-dekkene de vanligste alternativene, etter hvert også i bruktmarkedet.

Det er ikke bare markedstrendene som gjør at vi vender oppmerksomheten mot UHP-segmentet.

I denne klassen har også tilstrømningen av nyheter vært uvanlig stor. Bare de to siste årene har Bridgestone, Falken, Goodyear, Michelin og Nokian sluppet helt nye dekk i dette segmentet. I vår test støter disse nykommerne på motstand fra Hankook og Pirelli, i tillegg til budsjettdekket Sunfull fra Kina.

Slik scorer sommerdekkene

93 poeng: Goodyear Eagle F1 Asymmetric 6 – Komplett testvinner

90 poeng: Michelin PilotSport 5: Overbevisende allrounder

83 poeng: Nokian Hakka Black 3: Nykommer imponerer

80 poeng: Falken Azenis FK520: Bremser overbevisende

77 poeng: Hankook Ventus S1 Evo3 K127: Trivelig på tørr vei

74 poeng: Pirelli P-Zero PZ4 SC: Bråkete veteran

70 poeng: Bridgestone Potenza Sport: Sportslig kjøreopplevelse

42 poeng: Sunfull SF-888 (M+S): Kinesisk sisteplass

PS: Vær oppmerksom på at vi har vektet opp poengverdien for kjøreegenskaper på tørr asfalt fra 10 til 15 prosent av totalen. Dette er fordi disse dekkene er rettet mot en kjøpegruppe som stiller høyere krav til kjøreglede enn den mer komfort-innrettede «High Performance»-segmentet vi har undersøkt tidligere.

Medlemsfordel:

Få rabatt på dekk, felger og dekkhotell

Som NAF-medlem får du de beste betingelsene på dekk, felger og dekkhotell hos BestDrive. Rabatten gjelder en rekke kjente dekkmerker.

Deler av et dekk med felg (hjul)

Publisert: 10. mars 2023

Sist oppdatert: 4. mars 2024

Nils Svärd/Peter Raaum,

Les også


Fant du det du lette etter?