Skift til vinterhjul i tide

Riktig og gode dekk har mye å si for godt veigrep. Likevel velger opptil 80.000 bilister å kjøre med sommerdekk om vinteren. Det er livsfarlig.


Bile av en bergebil fra NAF veihjelp i vinterføre.
Bilberging.

Dette vet vi:

  • Opptil 80.000 kjører på sommerdekk på vinteren.
  • 7,9 prosent av de yngste sjåførene sier de kjører med sommerdekk på vinteren.
  • 56,2 prosent er bekymret for at medtrafikanter ikke har gode nok vinterdekk.
  • 59,2 prosent har stort fokus på at bilen er riktig skodd for vintersesongen.

Tallene er hentet fra vår siste spørreundersøkelse om vinterdekk 2019, og er utført av Infact.

Setter deg selv og andre i fare

Dekk er dekk, tenker du kanskje. Det stemmer ikke. Det er en grunn til at det har blitt laget egne dekk for vinterføre i en årrekke.

Piggfrie vinterdekk har en annen type gummi enn sommerdekk. Når det er kaldt ute er det viktig at gummien holder seg myk og ivaretar gripeevnen slik at du som bilist kan føle deg trygg på veien.

Når du kjører bil har du ansvar for både din egen sikkerhet og sikkerheten til alle andre som er på veien. Over halvparten av oss er bekymret for om våre medtrafikanter har gode nok vinterdekk.

Bruk riktig dekk – det er kun disse som er nær bakken!

Undersøkelsen viser at vinterdekk er noe som opptar oss, og nesten 60 prosent av bilistene har stort fokus på at bilen er riktig skodd for vinteren.

Likevel er det mange som ikke sjekker alderen eller tilstanden på dekkene de setter på bilen sin:

  • 6,5 prosent ikke vet hvor gamle vinterdekk de kjører på
  • 8,2 prosent kjører på mer enn seks år gamle dekk.
  • Hele 28 prosent har ikke sjekket mønsterdybden på dekkene før årets vinter.

Du kan kjøre en så trygg og god bil som overhodet er mulig, men er dekkene feil for føret eller utslitt – da har du ett problem.

Verken piggdekk eller vinterdekk er imidlertid påbudt i Norge. Men du skal ha dekk som er tilpasset føret du kjører på. Forskriften om bruk av kjøretøy sier at «kjøretøy må ikke brukes uten at det er sikret tilstrekkelig veigrep i forhold til føret, om nødvendig ved bruk av vinterdekk med eller uten pigger, kjetting eller liknende».

Berger mange med sommerdekk om vinteren

Allikevel velger så mange som opptil 80.000 bilister å kjøre med sommerdekk om vinteren. Det kjenner Petter Schøyen, driftsleder i NAF veihjelp, godt til.

– Hver vinter hjelper vi folk som får trøbbel på sommerdekk på glatte vinterveier. Vi kan ikke får sagt det nok – gode dekk med godt veigrep er ekstremt viktig, sier Schøyen.

Bilbergeren har berget bilister i over 30 år, og oppfordrer folk til å tenke seg godt om når de velger å kjøre ut med sommerdekk på vinterføre.

– Bytt til vinterhjul, eller la bilen stå, slik at du ikke setter deg selv og andres liv i fare, oppfordrer han.

Publisert: 5. mai 2021

Sist oppdatert: 6. desember 2023


Les også


Fant du det du lette etter?