Årsavgiften er blitt trafikkforsikringsavgift: alle kjøretøy er forsikringspliktige

Fra 2018 er årsavgiften blitt til «trafikkforsikringsavgift», og betales over bilforsikringen. Fra 1.mars 2018 får bileiere uten ansvarsforsikring et gebyr hver eneste dag bilen er uforsikret.


bilde av en årsavgift.
Årsavgift. © NAF

Fra 1. mars 2018 risikerer eierne av 100.000 uforsikrede kjøretøy dagbøter. Stortinget vedtok nylig at eiere av uforsikrede kjøretøy skal ilegges et gebyr for hver dag kjøretøyet ikke er forsikret. Alle kjøretøy, det vil si biler, mopeder, motorsykler, traktorer og busser, som har skiltene på, eller har status som påregistrert - skal være forsikret med minimun en ansvarsforsikring. Gebyret for en personbil blir på 150 kroner hver dag. Trafikkforsikringsforeningen får ansvaret for å kreve inn gebyret. Kjøretøy som er avskiltet, avregistrert, vraket eller stjålet regnes ikke som forsikringspliktige. Det er heller ikke tilhengere og campingvogner.

Mulighet for å dele opp beløpet

Trafikkforsikringsavgiften er bestemt av politikerne, og det er forsikringsselskapene som har jobben med å kreve den inn. Tidligere het avgiften «årsavgift», og måtte betales i sin helhet innen 20. mars, nå betales den samtidig som forsikringsavtalen på bilen din. Trafikkforsikringsavgiften er en mye enklere ordning enn den gamle årsavgiften. Betaler du forsikringen i månedlige terminer, vil forsikringsselskapet automatisk dele også den nye avgiften inn i 12 terminer. Hvis du i dag betaler forsikringsavtalen én gang per år, vil den nye avgiften bli lagt til som en engangssum. Men da kan du enkelt velge 12 terminer om du ønsker det. Den som vil, kan med andre ord, unngå én stor, årlig faktura som i dag.

Billigere dersom bilen avregistreres

I tillegg kan du slippe å betale avgift hvis du ikke bruker bilen en periode. Avgiften skal kun betales for den tiden kjøretøyet er forsikret. Om du har et kjøretøy som kun brukes deler av året, eller du skal reise bort i lang tid, kan du levere inn skiltene på bilen. Trafikkstasjonen oppbevarer skiltene uten at det koster deg noe i inntil seks måneder. Blir skiltene liggende lenger enn seks måneder, koster det 140 kroner i gebyr for å hente dem ut igjen. Når skiltene er levert inn, er bilen å regne som avregistrert.

Husk å sjekke nettbanken

Trafikkforsikringsavgiften som vises i forsikringsoversikten og i forsikringsbeviset ditt, er for et helt år. På fakturaen vil du finne det beløpet som skal betales frem til neste fornyelse av forsikringen. Avgiften vil etter dette følge samme periode som forsikringen din.Hvis forsikringsbeløpet trekkes automatisk av konto bør du sjekke om maksimalbeløpet for automatisk trekk i nettbanken er høyt nok.

Mer fleksibelt

Dette er en forbrukervennlig løsning som NAF har snakket om lenge. Det faktum at den nye ordningen gjør det mer fleksibelt for bileiere, og sikrer at man slipper å betale når bilen er avregistrert mener NAF er bra. Når bilen selges, vil også selger slippe å fortsette og betale avgiften - den flytter seg videre til kjøper av bilen dagen overtakelsen er registrert. Bilavgiftene må ikke økes, de må bli smartere og mer fremtidsrettet skal vi nå klimamålene samtidig som trafikantenes mobilitet ivaretas.

Publisert: 7. juli 2021

Sist oppdatert: 30. november 2023

Marlene Engan Aasen,

Les også


Fant du det du lette etter?