Unngå kilometertabbe i år

Skal du ut på bilferie bør du ha kontroll på kilometertelleren for å unngå ubehagelige overraskelser.


En familie på ferie står bak bilen med åpent bagasjerom.
Husk forsikringen: Sjekk kjørelengden og forsikringen for å slippe dyre ekstrakostnader når du skal på ferie.

Sjekk kjørelengden på grunn av:

  • Forsikringen din – kanskje kjørelengden må justeres.
  • Hvis du har garanti på bilen din – er du fortsatt innenfor?
  • Dersom du har leasingbil eller leier bil i sommer – nærmer du deg maksgrensen for inkludert kilometer?
  • Serviceprogrammet – kanskje du må ta servicen før ferien.

Sjekk forsikringen din

Alle har avtalt en kjørelengde med forsikringsselskapet sitt. Du velger den som passer best til din egen årlige kjørelengde. Kjører du over det du har avtalt, kan det få konsekvenser om du er uheldig og trenger å bruke forsikringen.

Bruker du vanligvis ikke bilen i jobb eller på bilferie, er det fort gjort at du kommer til å kjøre lenger enn det du har avtalt. Da bør du regne inn det du tror du kommer til å kjøre i ferien og ta kontakt med forsikringsselskapet for å få oppjustert kilometerlengden din.

Bilde av et dashboard som viser kilometeravstand.
Sjekk kilometerstanden: Har du brukt bilen mer i det siste, bør du sjekke om du har nok kilometer i kjørelengde igjen på forsikringen din. © NAF

Kan få konsekvens for garantien

De som har en bil med gjenstående garanti, bør også tenke på kilometerstanden. Varigheten på garantien på biler settes ut i fra antall år og antall kilometer bilen har kjørt. Det vanligste er 5 år eller 100 000 kilometer. Noen bilmerker har både lenger tid og kilometer kjørt.

Nærmer bilen din seg utløp på kjørte kilometer, kan det være lurt å fremme eventuelle garantikrav før du kjører så mye lenger. Det er ikke enkelt å finne feil som dekkes av garantien på egenhånd. Med en garantiutløpstest er du bedre rustet overfor bilforhandleren, og det kan du ta på et verksted eller på ditt nærmeste NAF-senter.

Kan få krav ved tilbakelevering av leasing-/leiebil

De fleste leasing- og leiebilavtaler regulerer hvor mange kilometer som er inkludert i leien. Ved overskridelse av avtalt kjørelengde, er det ikke uvanlig at det vil påløpe en høy sats per overkjørt kilometer. Dette skal i tilfellet følge av avtalen din. Vi anbefaler derfor at du har kontroll på kilometerstanden og eventuelt tilleggskostnader, slik at du ikke får en overraskelse ved tilbakelevering av bilen.

Medlemsfordel:

Få hjelp når du trenger det

Våre advokater er tilgjengelig for deg som har spørsmål knyttet til bilkjøp, garantier, erstatning, reklamasjonssaker, bøter og mye mer.

mann og kvinnelig NAF advokat ser på papirer sammen

Husk servicen

Det er viktig å følge bilens serviceprogram. Særlig om bilen fremdeles er i garantiperioden. Er bilen innenfor garantitiden er det mye enklere å få gjennomslag for reklamasjonskrav når du har vært nøye med å gjennomføre serviceprogrammet.

Publisert: 17. april 2023

Sist oppdatert: 24. mai 2024


Les også


Fant du det du lette etter?