Dame med solbriller sitter bak rattet på en bil

Årsavgift på bil har blitt trafikkforsikringsavgift: Så mye betaler du

Har du bil, må du betale trafikkforsikringsavgift, tidligere kjent som årsavgift eller veiavgift. Det er dyrere for elbil enn for bensin- eller dieselbil.

Årsavgift ble trafikkforsikringsavgift

I 2018 ble årsavgiften erstattet av en trafikkforsikringsavgift. Avgiften kreves inn av forsikringsselskapene, slik at du betaler gjennom bilforsikringen.

Alle kjøretøy, det vil si biler, mopeder, motorsykler, traktorer og busser, som har skiltene på eller har status som registrert, skal være forsikret med minimum en ansvarsforsikring.

Ny bilforsikring?

Som NAF-medlem får du inntil 22 prosent rabatt på ny bilforsikring. Bilforsikringene fra Gjensidige passer for alle – uansett hvilken bil du kjører.

Familie sitter i åpent bagasjerom til forsikret bil.

Hva koster trafikkforsikringsavgift i 2024

Trafikkforsikringsavgiften beregnes per døgn bilen er forsikret. Døgnsatsen er ulik for ulike kjøretøy, og avhenger av om forsikringsavtalen tegnes eller har hovedforfall før eller etter 1. mars.

Manglende forsikring gir gebyr

Eier du et forsikringspliktig registrert kjøretøy uten å ha gyldig forsikring, får du et gebyr for hver dag kjøretøyet ikke er forsikret. For personbiler er gebyret 150 kroner per dag.

Trafikkforsikringsforeningen har ansvar for å kreve inn gebyret. Kjøretøy som er avskiltet, avregistrert, vraket eller stjålet regnes ikke som forsikringspliktige. Det gjør heller ikke tilhengere og campingvogner.

bilde av en årsavgift.
Denne får du ikke lenger. © NAF

Spar penger ved å avregistrere bilen

Hvis du ikke skal bruke bilen en periode, kan du avregistrere bilen slik at du slipper å betale trafikkforsikringsavgift. Statens vegvesen har åpnet for at du selv kan avregistrere og registrere bilen din på deres nettsider, uten at du trenger å fysisk levere inn skiltene.

Ved å avregistrere bilen i perioden den ikke skal brukes, sparer du forsikringsutgifter og trafikkforsikringsavgift. Bilen kan være avregistrert så lenge du ønsker. Mens bilen er avregistrert, trenger den ikke å gjennomgå EU-kontroller.

Om du nylig har registrert bilen, kan du ikke avregistrere den igjen før det har gått minst to uker. Unntaket er hvis bilen ble registrert i forbindelse med at den skiftet eier.

Det er gratis å avregistrere bilen og å registrere den igjen, uansett hvor lenge den har vært avregistrert. Unntaket er hvis du ikke har betalt omregistreringsavgift ved eierskifte; da må du betale omregistreringsavgiften når du registrerer kjøretøyet.

Husk at du ikke kan bruke bilen mens den er avregistrert.

Publisert: 24. mai 2024

Sist oppdatert: 27. mai 2024

Kasper Furulund Frøjd,

Les også


Fant du det du lette etter?