elbiler på motorvei

El Prix sommer 2021:

Familie-SUVene innfrir på rekkevidde om sommeren

Tesla Model 3 LR (2021) kjører lengst i NAF og Motors rekkeviddetest, men nå puster konkurrentene den amerikanske bilprodusenten i nakken.

© NAF

Alle saker i serien

Kort om fortalt:

  • 19 nye biler er testet i perfekt sommerføre.
  • Vi testet Tesla Model 3 for å se hva oppgraderingene i 2021-modellen har å si for rekkevidden.
  • Hyundai Kona imponerer som en effektiv elbil til en god pris.

Gode forhold for årets test

Helt siden vi startet denne halvårlige rekkeviddetesten har Tesla vært i en egen klasse når det gjelder effektivitet, rekkevidde og ladehastighet. Årets test viser at flere og flere konkurrenter nå tetter forspranget elbil-produsenten har hatt i årevis. Sommerens rekkeviddetest ble kjørt i så nærme perfekte forhold som man kommer i Norge. Tørre veier, ikke en vanndråpe i sikte, noe vind og mellom 20 og 25 grader hele veien. 

Så langt kjørte bilene

Inntil 20 prosent lenger

Årets modellrekke har et spenn i rekkevidde på fra 200 km til 614 kilometer, ifølge WLTPWLTP
WLTP står for Worldwide harmonised Light vehicle Test Procedure. Dette er en laboratorietest som brukes for å måle drivstofforbruk og CO2-utslipp fra personbiler og varebiler.
-tallene. Det betyr at vi i år tester alt fra bybilen-Honda e til rekkeviddekongene Model 3 og Hyundai Kona. Flere etterlengtede familie-SUV'er som Skoda Enyaq og Ford Mustang Mach-e er endelig på norske veier, og årets sommer-test viser at de leverer på rekkevidde og ladehastighet. Vi har også testet hvor raskt de 21 bilene lader på sommeren.

Det er ikke unormalt på sommerføre, noe vi også erfarte i fjor sommer da 28 av 29 av modellene gikk lenger enn oppgitt rekkevidde. Årets modeller går i gjennomsnitt nesten 6 prosent lenger enn oppgitt rekkevidde på sommerføre.

Det er BMW iX3 som virkelig overpresterer. Nykommeren kjørte 556,2 kilometer, som er hele 20 prosent og 106 kilometer lenger enn oppgitt rekkevidde. Tre av modellene i årets test kjører kortere enn WLTP-rekkevidden, men ikke dramatisk kortere. Polestar 2, Citroën ë-C4 og Xpeng G3 kjører henholdsvis 3, 5 og 12 kilometer kortere enn oppgitt.

Dette er El Prix

To ganger i året tester Motor og NAF rekkevidden og ladehastigheten til elbiler i Norge. Testen gjennomføres sommer og vinter, og utvides med nye modeller etter hvert som de kommer på markedet.

Biler i rekke om vinteren

Én modell med vesentlig oppgradering

Tesla Model 3 LR er bilen som faktisk går lengst i sommerens test. Det er også den eneste modellen som har fått en vesentlig oppgradering av rekkevidden siden vi testet den for første gang i fjor sommer. Nå er WLTP-rekkevidden på inntil 614 kilometer mot 580 i fjor sommer. Den endte opp med å kjøre hele 654,9 kilometer. Men den har ikke lenger like stort forsprang på konkurrentene som i fjor.

Ford Mustang Mach-e imponerte først i vinter, men også på sommerføre går Fords elektriske storsatsing bra. Modellen med bakhjulsdrift kjørte hele 617,9 kilometer, kun 37 kilometer kortere enn Teslas storselger. Sammenligner man de to firehjulstrekkene opp mot hverandre (som i og for seg er det mest riktige) er det dog noe større forskjell. Mustang Mach-e AWD kjørte 551,6 km, vel 100 km kortere enn Model 3 LR AWD.

Hyundai Kona befester sin posisjon som en av markedets mest effektive elbiler med god rekkevidde til en god pris.

Hyundai Kona Long Range 2021
Hyundai Kona Long Range 2021. © NAF

Rekkeviddereserven varierer

I denne testen velger vi å kjøre bilene helt tomme for strøm, altså ut over 0 % eller 0 kilometer, for å måle hvor stor strømreserven er. Vi gjør det også for å merke oss hvordan bilene oppfører seg når de går tomme for strøm.

Fordi de aller færreste kjører ut over 0%/0km har vi også notert ned hvor langt bilene har kjørt ved 10% batterikapasitet. Denne informasjonen finner du under hver enkelt bil. Det interessant er at ved å måle rekkevidden ved 10 % batterikapasitet blir topp 5 listen noe annerledes.

Model 3 og Mustang Mach-e RWD er fortsatt bilene som kjører lengst, men tredjeplassen byttes ut med Mustang Mach-e AWD og BMWix3 presses ut av Topp 5 til fordel for Hyundai Kona. Dette fordi iX3’en gikk hele 106 kilometer etter 0%, som er en større batterireserve enn vi noen gang har målt. 

Alle resultater

Mange måter å kåre en vinner

Det er flere måter å kåre en vinner i en slik test. En måte å kåre vinneren er å vurdere hvilke modeller som faktisk går lengst. Men, vel så viktig er det om bilene holder hva de lover i markedsføringen - om de innfrir den såkalte WLTP-rekkevidden. Vi tar utgangspunkt i WLTPWLTP
WLTP står for Worldwide harmonised Light vehicle Test Procedure. Dette er en laboratorietest som brukes for å måle drivstofforbruk og CO2-utslipp fra personbiler og varebiler.
-rekkevidden for den spesifikke utstyrsmodellen vi kjører.

Det er mye som avgjør rekkevidden din, og mange velger nok å lade lenge før de når kjørelengden vi måler i denne testen. Les derfor denne testen som et eksempel på rekkevidden du kan oppleve på en typisk norsk tur med fjell, daler, motorveier og landeveier.

Publisert: 13. april 2021

Anette Berve,

Fant du det du lette etter?