Guide til lading av elbil på hytta

Skal du til fjells med elbilen i påsken? Enten du eier eller leier bør du følge disse viktige rådene for trygg lading av bilen på hytta.


Mann kobler til elbillader
Lade på hytta:Vi deler tips for trygg og effektiv lading av elbil på hytta. Foto: Kjersti Stuestøl / © NAF

Kort fortalt:

  • Strømnettet på hytter er ofte ikke like robust som hjemme.
  • Ved regelmessig lading, er ladeboks det beste alternativet.
  • Lad kun når du er våken og til stede hvis du må bruke «nødlading».

Lade på egen hytte

Hvis det er din egen hytte du skal lade regelmessig ved, er anbefalingen den samme som i primærboligen: få hjelp av en elektriker til å montere opp en dedikert ladeboks. Det sikrer tryggest mulig lading med den beste ladehastigheten som er tilgjengelig.

Sort easee ladestasjon på hyttevegg.
Lading:En dedikert ladeboks er tryggere og gir raskere lading enn en nødladekabel. © NAF

Som hjemme er det krav om å installere et godkjent ladepunkt på hytta hvis du skal lade bilen din der. Dette ladepunktet skal være en ladestasjon, det kan ikke være en stikkontakt eller industrikontakt. Hvis du har gjester som lader regelmessig på hytta er det også lurt å få installert et godkjent ladepunkt først som sist.

Strømnettet på hytta er ofte ikke like robust som hjemme. Det kan være av eldre dato og ikke dimensjonert for apparater som trekker mye strøm. Det kan i tillegg være stor avstand til trafoen. Da er det ekstra viktig å få satt opp en ladeboks, både med tanke på mest mulig stabil lading, og for å unngå varmgang. Elektrikeren vil tilpasse ladeboks og installasjon for ditt strømnett.

Fordeler for deg med elbil!

Som medlem i NAF får du gode fordeler som forsikring, billån og lading. Vi står også klare for å hjelpe deg med vedlikehold, verkstedtjenester og service.

Illustrasjon av elbil som lader

Lade på leid hytte

For elbil-eiere som leier hytte, er det lurt å gjøre litt forundersøkelser før du kommer frem. Stadig flere utleiere ser verdien av å tilby et trygt ladepunkt til gjestene sine, og hvis du som leietaker har mulighet, er det lurt å velge en hytte med egen elbillader.

Hvis hytta ikke har eget ladepunkt, bør du lete etter mer sikre alternativer i nærheten. Kan du stoppe innom en hurtiglader på veien? Flere turistmål tilbyr også destinasjonslading, slik at du kan komme tilbake til oppladet bil når du er ferdig med dagens utflukt.

Kvinne kobler i ladekabel i ladestasjon
Destinasjonslading:Stadig flere hoteller tilbyr destinasjonslading og saktelading. © NAF

Gode tommelfingerregler ved «nødlading»

Noen ganger har du ingen alternativer, du må frem med «ladekladden». Da finnes det noen gode tommelfingerregler å følge:

  • Bruk bare stikkontakter på utsiden av huset. Ikke trekk skjøteledning ut av vinduet.
  • Lad kun når du er våken og til stedet.
  • Skru ned ladestrømmen så mye du kan i bilen/på ladekladden
  • Ta en kikk i sikringsskapet. Aller helst bør stikkontakten du lader ved ha en egen kurs.
  • Slutt å lade hvis sikringen går.

I tillegg må du være obs på tegn til varmgang. Ikke bare i stikkontakten du bruker til lading, men langs hele veien strømmen tar mellom stikkontakten og sikringsskapet. I verste fall får du varmgang i en boks i veggen eller i taket over en lampe.

Kanskje aller viktigst: Er du i tvil, la være.

Publisert: 12. desember 2022

Sist oppdatert: 18. mars 2024

Jan Tore Gjøby,

Les også


Fant du det du lette etter?