Gjør sykkelen klar for våren

Vask av sykkelen kan du enkelt gjøre selv, og elsykkelen kan stort sett rengjøres på samme måte som vanlig sykkel. Vi viser deg hvordan du vasker og smører sykkelen.


Jente sykler på rød elsykkel i park
Salt og skitt sliter mye på sykkelen, så for deg som har syklet i vinter, så er en grundig vask av sykkelen ekstra viktig. © NAF

Kort fortalt:

  • Vask og smøring gjør du enkelt på egenhånd
  • Holder du sykkelen ren, så varer den lenger
  • Elsykkelen kan stort sett rengjøres på samme måte som vanlig sykkel

Vask og vedlikehold

Det er tid for å ta sykkelen ut av garasjen eller boden. Før du legger ut på veien, bør du passe på at sykkelen er rengjort og smurt.

Salt og skitt sliter mye på sykkelen på vinteren. Så for deg som har syklet i vinter, så er en grundig vask av sykkelen ekstra viktig.

Gjør gjerne vask til en fast rutine. Vasker du sykkelen ofte, så unngår du at skitten tærer på lakk og komponenter. Da holder sykkelen mye lenger.

Dette trenger til rengjøringen:

  • vann
  • vaskemiddel
  • børste
  • et par kluter

Bruk gjerne et vaskemiddel som er laget til rens av sykkel og som er skånsomt mot gummi og elkomponenter. Et avfettingsmiddel er også godt å ha. 

Slik vasker du sykkelen

Begynn med å spyle sykkelen med vannslange eller bruk vann fra en bøtte for å få bort den verste skitten og saltet. Hvis du har høyttrykkspyler, så kan du bruke denne for å spyle sykkelen ren, men ikke bruk hard kraft, hold litt avstand til sykkelen og unngå sårbare deler som motor og elkomponenter på elsykkelen.

Vask over sykkelen med børste, vann og et skånsomt vaskemiddel, og få bort skitt fra ramme, hjul, skjermer, nav, pedaler og andre deler. Elektriske deler på elsykkelen som motor og display, tåler vasking, men pass på at deksler sitter godt på og at det ikke er gliper som vannet kan trenge gjennom.

Bruk børste for å rengjøre kassetten og kjedet. Her kan du gjerne bruke et avfettingsmiddel i tillegg. Det er en fordel om du får løftet bakhjulet opp av bakken. Da kan du enkelt vaske kassett og kjede ved å holde børsten i ro mot kassetten mens du dreier pedalen rundt.

Spyl av sykkelen til slutt eller gå over med vann fra en bøtte. La sykkelen renne av seg før du tørker over sykkelen med en klut. 

NAF SYKKEL

Er din sykkel registrert?

Vi har laget et sykkelmedlemskap for deg med ett mål: Å skape en tryggere og enklere sykkelhverdag.

illustrasjon av stjålet sykkel

Smøring av sykkelen

Det er først og fremst kjedet og kassetten som trenger smøring. Bruk en olje som er tilpasset sykkel. Drypp olje på kjedet mens du dreier pedalen for å bevege kjedet slik at oljen blir fordelt over hele kjedet. Deretter tørker du av kjedet med en tørr klut for å få vekk overflødig olje. Det gjør du enklest ved å holde kluten rundt kjedet mens du dreier pedalen rundt.

Sånn! Da er sykkelen ren og nysmurt.

Publisert: 19. april 2023

Sist oppdatert: 25. mars 2024

Janne Pedersen,

Les også


Fant du det du lette etter?