Slik skifter du dekk på sykkelen

Med enkle verktøy og riktig teknikk kan du skifte dekk eller slange på sykkelen selv. Har du elsykkel med motoren i kranken, så klarer du fint å skifte dekk på elsykkelen også. Vi guider deg gjennom prosessen.


Kort fortalt:

  • De fleste klarer å skifte dekk på vanlig sykkel og på elsykkel med motor i kranken
  • Har du elsykkel med motor i hjulet, kan det være lurt å overlate jobben til et sykkelverksted

Skift dekket selv

Dette trenger du av verktøy:

  • Skiftenøkkel eller fastnøkkel dersom hjulet er festet med bolter
  • Dekkspake
  • Sykkelpumpe

Det er ikke stor forskjell på å skifte dekk på en vanlig sykkel og på en elsykkel som har motoren i kranken. Nedenfor tar vi deg gjennom dekkskiftet steg for steg.

Har du har elsykkel med motor i forhjulet eller bakhjulet, så kan dekkskiftet bli mer komplisert. Da anbefaler vi deg å få hjelp av et sykkelverksted. 

Mann skifter til piggdekk på sykkel
Enkelt: ReTyre er et sykkeldekk med en glidelåsløsning, som gjør at du kan montere piggdekk utenpå sommerdekket. © NAF

1. Ta hjulet av sykkelen

Sveiv løs hurtigfestet eller løsne boltene til akslingen som fester hjulet til rammen, og løft av hjulet. Bakhjulet kan være litt plundrete, og du kan oppleve at giret bremser hjulet.

Det løser du enkelt ved å dytte girskifteren bakover slik at kjedet løsner, før du løfter hjulet av rammen. 

2. Ta dekk og slange av felgen

Åpne ventilen og ta luften ut av slangen. På racing-ventil må du åpne skruen på enden av ventilen helt opp og trykke på tappen på toppen for å slippe ut luft. Deretter klemmer du på hver side av dekket for å få dekket inn mot senter av felgen.

Når du gjør det, så blir dekket løsere og mye lettere å ta av felgen. Så tar du dekkspaken, legger tuppen av denne innunder dekket og drar dekket over kanten på felgen på den ene siden. Nå er dekket løst og du kan enkelt dra av dekk og slange.

Vær forsiktig med ventilen så den ikke blir skadet. Nå kan du bytte ut slangen eller skifte til annet dekk.

3. Ta på dekk og slange

Begynn med å ta dekket på felgen før du tar på slangen. Pass på at kjøreretningen på dekk og felg er den samme. Kjøreretning ser du på mønsteret på dekket eller på merking på siden.

Legg dekket på felgen slik at den ene kanten på dekket ligger inni felgen, og den andre kanten ligger løst utenpå felgen slik at det blir et rom for å legge slangen inn. Nå kan du legge slangen inni felgen. Begynne med å plassere ventilen på riktig sted.

Når slangen er på plass, kan du klemme dekket på plass inni felgen. Begynn å klemme dekket på plass ved ventilpunktet. Hvis dekket er stramt, så bruker du dekkspaken.

Sett spaken inn mellom dekk og felg og dra spaken rundt hjulet til dekket er på plass i felgen. Pump opp slangen før du setter på hjulet, og husk å skru til ventilen og sette på hetten.

NAF SYKKEL

Er din sykkel registrert?

Vi har laget et sykkelmedlemskap for deg med ett mål: Å skape en tryggere og enklere sykkelhverdag.

Illustrasjon av mann med hund på sykkel

4. Sett hjulet på sykkelen

Forhjulet er lettest å få på, du må bare passe på at bremseskiven sitter riktig i forhold til bremsekalipper. Når du setter på bakhjulet, så er det viktig at du får kjedet på riktig plass på giret: Sett giret i hvilestilling helt nede på det tyngste giret.

Sett sykkelen inn i rammen, løft girskifteren bakover og plasser kjedet på det minste tannhjulet. Nå kan du feste akslingen og skru denne til, og hjulet er på plass.

Publisert: 17. oktober 2022

Sist oppdatert: 30. november 2023

Janne Pedersen,

Les også


Fant du det du lette etter?