dame på sykkel og gul sykkelvogn med to barn i

Test av sykkelvogner 2023:

- Setter pris på ulike kvaliteter ved sykkelvognene

Vi har testet sykkelvogner sammen med foreldre og barn i Kværnerdalen barnehage i Oslo.

© NAF

Dette er sykkelvogntesten

Syv foreldrepar og barna deres brukte de syv vognene i løpet av fire uker. De byttet på vognene og syklet med hver vogn til og fra barnehagen, og ellers så mye som de ønsket på fritiden. Alle vognene vi testet var beregnet for to barn. Vi testet vogner med stor variasjon i pris.

produktbilde av to sykkelvogner
Sykkelvogntesten: Burley Honey Bee og Hamax Cocoon. © NAF

Hamax med en knapp seier

Det var jevnt i toppen og ingen soleklar vinner i testen av sykkelvogner. Først og fremst viser testen at foreldrene og barna setter pris på ulike kvaliteter ved vognene. Vognen fra Hamax Outback gikk av med en knapp seier foran Thule Chariot Sport 2, men de to vognene har ganske ulike egenskaper.

«

Det var jevnt i toppen og ingen soleklar vinner i testen av sykkelvogner

Hamax Outback, som også ble vinner i vår forrige test av sykkelvogner i 2018 er en solid og trygg sykkelvogn med svært god komfort for barna. Dette er en vogn med gode polstringer i sete og belter, med justerbar rygg, fjæring og med hard bunn som beskytter barna og gjør det stabilt for dem å gå inn i vognen. Til gjengjeld er vognen tung. Det merker du ikke mye til når du sykler med elsykkel, men det er kanskje ikke førstevalget for deg som har vanlig sykkel. Den kan også være tung å trille, noe som ble bemerket av foreldre i testen. Selv om det er en flerbruksvogn som også har utstyr beregnet for løping (og for skigåing), så er det kanskje ikke den optimale vognen å løpe med.

Lettere sykkelvogn fra Thule

Thule Chariot Sport 2 som kom på andreplass i testen, er en lettere vogn. Den får gode tilbakemeldinger på hvordan den er å sykle med, og også på trillefunksjon. Den fremstår også mer egnet som løpevogn. Dette er testens dyreste vogn til en veiledende pris av 16 499 kroner. Til gjengjeld har den en del avansert utstyr som er tilpasset trilling og jogging, som håndbetjente skivebremser og avtagbar bagasjebærer, som gjør at bagasjeplassen ikke kommer i veien når du løper.

Thule Chariot Lite gjør det også godt i testen, og ligger hakk i hel med de to første vognene på poengskalaen. Lite er også en vogn som scorer jevnt godt hos alle testdeltakerne, med brukervennlige løsninger og god kjørekomfort.

Hamax Cocoon skiller seg ut i testen med et særegent design og med andre løsninger enn de andre vognene. Her var det også svært delte meninger hos foreldrene om vognen. Noen hadde denne som sin favoritt og en av foreldrene betegnet den som en Rolls Royce-modell sammenliknet med testvinner Hamax Outback. Andre likte ikke vognen like godt, blant annet på grunn av dårlig bagasjeplass. Det understreker at det er viktig å velge vogn ut i fra egne behov.

Foto 1: © NAFFoto 2: Små hjelpere: Barna var også med på å teste ut sykkelvognene og ga sine tilbakemeldinger. © NAF
Et barn tester sittedelen i gul Thule Chariot Sport 2
Barn tester ut sykkelvognen Thule Chariot Sport 2

Billig sykkelvogn er også bra

Billigmodellen Jula Kayoba klarer seg overraskende godt i testen, også sammenliknet med de dyrere vognene i testen. Selv om totalscoren ligger lavt sammenliknet med toppmodellene, så får den svært gode tilbakemeldinger på kjørekomfort. Det er også en av modellene som har best plass til bagasje. Her får du ingen finesser, ingen ekstra komfort til barna, og naturlig nok en enklere og mindre solid utførelse enn på de dyrere vognene. Men for deg som ikke ønsker å investere alt for mye penger i en sykkelvogn, så kan dette være et godt alternativ.

Vognen som kom dårligst ut var North Roadster 13.5 fra Jollyroom, som også er den rimeligste vognen i testen. Den oppleves litt stor og upraktisk å håndtere og mangler en del på finishen. Til gjengjeld har den god plass til bagasje og er rommelig for barna.

Bildet viser en same som står med sin Mate Bike på kaia i Oslo.

Janne Pedersen

Testansvarlig/forbrukerrådgiver

Testansvarlig: – Bare en av vognene fikk tommel opp fra alle barna, smiler Janne Pedersen i NAF.

Vognene må tåle regnvær

I testperioden ble det både regn og snø, og ikke alle vognene kom like godt ut av dette. På testvinneren Hamax Outback lekket det inn vann, noe som er skuffende tatt i betraktning hvor gjennomført vognen er på andre måter. Dette var faktisk også erfaringen i forrige test av Hamax Outback. Thule Chariot Sport 2 overrasket på sin side positivt med å være helt tørr innvendig selv etter å ha stått ute i regnværet natten over.

De ulike vognene har forskjellige løsninger for feste av regn- og vindtrekk, og her vil det også være ulike preferanser hos de som skal bruke vognen. Glidelåser kan være sårbare for inntrengning av vann, og kan også være sårbar for skader noe som kan skape plunder med feste av trekket. Enkle løsninger med borrelås som på Jula-vognen eller med gummiring som hos Burley Honey Bee, kan ofte være praktisk når du skal ha trekket av og på raskt. Dette ble også bemerket av foreldre i testen.

Sykkelvognene vi har testet:

Velg vogn etter behov

Testen viser tydelig at foreldrene har ulike behov og ønsker for en sykkelvogn. For noen er komforten og plass til ungene viktigst, mens det for andre er viktigere at vognen er liten og lett å håndtere. I vår test var det Burley Honey Bee som utmerket seg med lav vekt, som tok liten plass sammenlagt og som i tillegg var enkel å slå sammen. For deg som skal ta vognen mye ut og inn av bilen, så vil Burley Honey Bee være et godt valg.

Vårt viktigste råd til deg som skal kjøpe sykkelvogn, er at du tenker nøye gjennom hva du skal bruke vognen til. Ta med deg barna i butikken for å prøve vognen. Spør om lov til å slå opp og legge sammen vognen, og test alle funksjoner før du kjøper vognen. Tenk også på om vognen har den bagasjeplassen du trenger.

Skal du ha en flerbruksvogn som du kan bruke til å gå eller løpe med? Da er det en fordel med en vogn som er lett, med store hjul og med enkle løsninger for å slå opp og legge sammen vognen og ta av hjul, slik at du enkelt kan få den inn og ut av bagasjerommet på bilen.

Skal barna sitte lenge i vognen? Da blir plass og komfort for barna viktig. Her er det store forskjeller i størrelse på vognene og på polstring i seter og på seler. De to vognene fra Hamax gjorde det best på komfort og sikkerhet i testen, med gode polstringer i sete og setebelter og med en hard bunn som beskytter barna.

Slik testet vi sykkelvognene

Brukervennlighet i håndtering av vognene: Hvor enkel er vognen å legge sammen og å slå opp, ta av og på hjul og å feste armer til vognen og til sykkelen.

Komfort for barna: Hvor stor plass har barna, er det polstringer i sete, rygg og seler, hvordan er sittekomforten for barna og har de mulighet til å se ut.

Opplevd sikkerhet: Fremstår vognen som solid og med god beskyttelse for barna i form av hard bunn eller beskyttende ramme. Oppleves vognen som stødig og trygg når du sykler med den.

Sykling med vognen: Hvordan oppleves vognen å sykle med. Er den lett eller tung og er den enkel å manøvrere.

NAF gjorde i tillegg en test av hvordan vognene var å legge sammen og å slå opp.

Publisert: 28. juni 2023

Sist oppdatert: 30. november 2023

Janne Pedersen,

Les også


Fant du det du lette etter?