mann fester baby i barnesete

Tips til deg som skal kjøpe barnesete til bilen

Markedet for bilseter til barn er stort og består av et bredt utvalg å velge mellom. Sammen med en ekspert på barneseter fra Barnas Hus, hjelper vi deg med å finne riktig bilstol.

Valg av barnesete i bil

  • Stolen må ha riktig størrelse for å gi best beskyttelse av barnet
  • Stolen må passe til din bil og dine behov
  • Velg bakovervendt stol så lenge som mulig
  • Stolen bør gjerne ha feste med ISO-fix

Hvor lenge skal barnet sitte bakovervendt?

De minste barna skal alltid sitte bakovervendt. Hodet på små barn er svært tungt i forhold til resten av barnets kropp. Derfor er det stor fare for alvorlige skader om barnet sitter i en forovervendt barnestol.

Vi advarer også mot å snu barna for tidlig. Testene fra EuroNcap viser at barn i bakovervendte barneseter sitter langt tryggere enn de som sitter i kjøreretningen. Barn som snus for tidlig, kan få alvorlige skader i nakken og brystet. Derfor anbefaler vi at du venter så lenge som mulig med å snu barnet, og så lenge barnets størrelse gjør det mulig å bruke en bakovervendt stol.

De fleste R-129 i-Size småbarnstoler er godkjent for barn opp til 105cm eller 18kg, og kan brukes bakovervendt til ca 4 års alder. Det finnes også stoler som kan brukes til mellom 5-7 års alder bakovervendt. Det anbefales å ha barnet sittende bakovervendt til minimum 4 års alder.

Når du skal kjøpe bilstol

Det er ikke lett å velge riktig stol når du skal kjøpe bilstol til det aller første barnet eller velge riktig barnesete etter hvert som barnet vokser. Det finnes en rekke merker og modeller å velge mellom på markedet, og det er store forskjeller i pris.

I tillegg finnes det ulike standarder for kollisjonssikkerhet og ulike systemer for feste av stolene. Og da har vi ikke begynt å snakke om kvalitet, komfort og finesser som de forskjellige stolene byr på. 

bilde av bakovervendt og fremovervendt barnesete i bil
Ulike typer: Avhengig av barnets alder, vekt og høyde kan du velge mellom bakovervendt eller forovervendt bilsete.

Stolen må passe til størrelsen på barnet

For at setet skal beskytte barnet på riktig måte ved en kollisjon, må det være tilpasset størrelsen til barnet.

Til de aller minste skal du velge en bilstol for baby som monteres bakovervendt. Bilstoler som er laget etter den nye i-Size standarden (UN-R 129) angir størrelse i lengde på barnet. Bilstoler som er laget etter den gamle R 44 standarden angir størrelse i vekt. Så her må du vurdere om stolen passer enten etter lengden til barnet eller etter vekten, avhengig av hvilken standard stolen er produsert etter.

Begge standardene er lovlige på det norske markedet, men vi i NAF anbefaler stoler som er laget etter den nye i-Size standarden fordi disse stolene beskytter barnet både mot frontkollisjon og sidekollisjon.

Stoler som er laget etter R44-standarden har ikke krav til kollisjonssikkerhet ved sidekollisjon. Spør derfor forhandleren om hvilken standard stolen er laget etter, eller sjekk merkingen av stolen.

Vi i NAF har testet en rekke barneseter for både mindre og større barn. De modellene som kommer best ut i testene har én ting til felles; De er laget etter den nyeste sikkerhetsstandarden.

Fordeler for deg som NAF-medlem

Som NAF-medlem får du umiddelbart tilgang på over 60 medlemsfordeler som veihjelp, lån, forsikring, og rabatter som kan gi deg store besparelser.

Illustrasjon av familie med bil og sykkel

Når barnet vokser ut av bilstolen

Når du skal skifte fra en bilstol for baby og til et småbarnsete avhenger av hvor fort barnet ditt vokser. Det viktigste er å skifte til småbarnsete før barnet blir for stort for bilstolen i henhold til lengde eller vekt som stolen er laget for. Når barnet blir for stort for bilstolen har det ikke lenger god nok beskyttelse eller komfort i stolen.

«

– Det er på tide å skifte stol når selene i stolen kommer nedenfor skulderhøyde i bakkant av skuldrene til barnet. Selene bør ikke gå i en bue rundt barnets skuldre før de går inn i stolryggen. De skal gå rett inn i skulderhøyde.


Flere av dagens stoler er basert på modulære systemer der du kan bruke samme base til både babystol og småbarnstol. Sondre Jansen i Barnas Hus anbefaler at du tenker fremover og velger en løsning der du kan montere stol nummer to inn i samme base som stol nummer en hvis man går for denne løsningen.

Foto 2: Bilstolbase: En base står fastmontert i bilen og gjør det enkelt å ta stolen ut og inn.
base til barnesete i bil
mann setter barnesete inn i bil

Barnesete til de større barna

Sondre Jansen har også et lite tips når du regner med at barnet kommer til å bli langt. – Dersom mor eller far er høy, så må du forberede deg på at barnet kan bli langt. Hvis stolene skal brukes på samme base, kan det være lurt å tenke på stol nummer to allerede når du kjøper den første babybilstolen. I dette tilfellet bør du velge en babystol der stol nummer to har god benplass.

Tredje steg er beltestoler som er fremovervendte for større barn. Dette er stoler som kan benyttes på barn som er i en vektklasse mellom 15-36 kilo. Vi anbefaler ikke fremovervendte stoler til de minste av barna i denne vektklassen.

Det er også et alternativ med bilsetepute som festes med setebeltene, men NAF og Testfaktas test av denne løsningen viser at den ikke gir samme sikkerhet ved kollisjon som beltestolene.

Stolen må passe til bilen

Stolen må få plass i baksetet på bilen din, og den må kunne plasseres slik at du får riktig helling på stolryggen. Det er en fordel å be forhandleren om å få prøve stolen i bilen, slik at du ser om det er tilstrekkelig plass til stolen.

Det finnes også to ulike måter å feste bilstolen eller barnesetet på, enten med ISO-fix eller ved hjelp av setebeltene i bilen.

ISO-fix gjør det enkelt å feste barnesetet uten bruk av setebeltene i bilen. ISO-fix har vært en internasjonal standard på biler siden 2007, som vil si at stort sett alle nyere biler enter har ISO-fix installert eller har tilrettelagt for ettermontering.

Alle småbarnstoler (0-18kg) festes enten med bilens belter eller med ISO-fix base. Bakovervendte stoler for større barn er som regel beltemontert.

barn i bakovervendt barnestol i bil
Sikring av barn i bil: De fleste bilstolene for større barn festes med setebelte.

Feste med ISOfix er enklest og tryggest

ISO-fix er en internasjonal standard for feste av barneseter i bil. Systemet er basert på at barnesetet, eller en base som setet står på, festes til festepunkter i bilen.

ISO-fix er fordelaktig når du skal ta barnesetet ut og inn av bilen eller flytte setet i bilen. Den enkle monteringen gjør det også sikrere enn beltefeste fordi det er mindre risiko for feil ved monteringen. Vi anbefaler derfor som hovedregel å velge en stol med ISO-fix-løsning.

Sondre Jansen fra Barnas Hus er enig i denne vurderingen.

«

Bakovervendte stoler scorer meget bra i kollisjonstester, men det at de er beltemontert betyr at man må være ekstra nøye ved montering. Det er ikke bare ”klikk og kjør”.

– Riktig montert beltestol er i utgangspunktet like sikkert som IsoFix feste. Den største faren ligger i at du fester bilselen feil på stolen. Dersom du har slurvet ved montering, så er ikke setet like kollisjonssikkert. I en kollisjon kan det også ha stor betydning om du har strammet selene som fester stolen riktig eller om det er snurr på selene, sier Sondre Jansen.

De fleste bakovervendte stoler som går helt opp til 25kg er beltemontert.

Velg stol etter behov

Dersom du skal ta stolen ut og inn av bilen ofte, så trenger du en stol som er enkel å montere i bilen. Førstevalget bør da være en stol med ISO-fix system fremfor en stol som festes med setebeltene. Det finnes også alternativer der du kan rotere stolen på basen slik at det blir ekstra lett å sette på plass barnet i stolen.

Hvis du skal bære stolen mye med barnet i, vil du kanskje ha en lett stol.

– Vekten på stolen er kanskje ikke det første du tenker på når du skal kjøpe barnesete, men bor du et sted der du må bære stolen langt fra parkeringsplassen til huset eller opp flere etasjer, så er vekten viktig, sier Sondre Jansen i Barnas Hus.

Ofte stilte spørsmål:


Publisert: 7. juli 2021

Sist oppdatert: 2. juli 2024

Janne Pedersen,

Les også


Fant du det du lette etter?