Kvinne sitter i bilen og kikker i NAF Veibok

Podkast:

NAF Veiboks beste turforslag

Lytt til Veibok-redaktør Per Roger Lauritzen og medforfatter Reidar Stangenes dele sine beste turforslag og opplevelser fra Norges 15 fylker.

Lytt til redaksjonens favorittopplevelser

32. utgave av NAF Veibok, som ble utgitt i 2024, inneholder en rekke turforslag og attraksjoner i hver av Norges 357 kommuner.

I podkasten «NAF Veiboks beste turforslag» gir redaktør Per Roger Lauritzen og medforfatter Reidar Stangenes deg sine beste turforslag fra hvert fylke.

Lytt til episodene på Spotify eller Apple Podcast, eller direkte i denne artikkelen.

Hør alle episodene:

Episode 1: Østfold
Episode 2: Akershus
Episode 3: Oslo
Episode 4: Innlandet
Episode 5: Buskerud
Episode 6: Vestfold
Episode 7: Telemark
Episode 8: Agder
Episode 9: Rogaland
Episode 10: Vestland
Episode 11: Møre og Romsdal
Episode 12: Trøndelag
Episode 13: Nordland
Episode 14: Troms
Episode 15: Finnmark
Episode 16: Ny veibok

Tre menn sitter i podkast-studio
Spiller inn podkast: NAF Veibok-redaktør Per Roger Lauritzen (t.h.) og medforfatter Reidar Stangenes (t.v.). I midten er podkast-produsent Marius Kromvoll.

1. Østfold

Antall kommuner: 12
Høyeste punkt: Viktjernhøgda, 331 m
Største innsjø: Vansjø 36,9 km²

Østfold er det eneste fylket som har en by som er nevnt i nasjonalsangen og rommer Norges viktigste festning. Veibokredaksjonens podkast om fylket tar utgangspunkt både dette og andre av Østfolds særegenheter innen natur og historie når den gir turforslag til hele familien.

2. Akershus

Antall kommuner: 21
Høyeste punkt: Fjellsjøkampen og Lushaugen, begge er 812 m, men sistnevnte taper i konkurransen når en måler i cm.
Største innsjø: Hurdalsjøen, 33,6 km²

Akershus ligger på begge sider av hovedstaden og preges nok mye av naboskapet, men står trygt på egne ben. Fylkets mest besøkte attraksjon, Tusenfryd, lokker barnefamilier, men besøksmål som Oscarsborg, Eidsvoll og lensemuseet har appell til både dem og mange andre.

3. Oslo

Antall bydeler: 15
Høyeste punkt: Kjerkeberget, 623 m
Største innsjø: Maridalsvannet, 3,7 km²

Oslo, by og fylke, rommer mange av Norges viktigste offentlige bygninger og store turistattraksjoner. Dessuten har flere av Norges mest folkekjære sangere gitt oss tekster om byen. Veibokredaksjonen tar for seg begge deler i presentasjonen av Norges hovedstad.

4. Innlandet

Antall kommuner: 46
Høyeste punkt: Galdhøpiggen, 2469 m
Største innsjø: Mjøsa, 369 km² (også i Akershus).

Innlandet er Norges største fylke, og har de høyeste toppene og store deler av de største innsjøene og den lengste elva. Det frister mange, men det gjør også attraksjoner som Kongsvinger festning, Maihaugen og de to innholdsrike turistveiene i fylket.

5. Buskerud

Antall kommuner: 18
Høyeste punkt: Folarskardnuten, 1933 m
Største innsjø: Tyrifjorden, 138 km²

Buskerud har varierte turforslag som rommer Norges eldste vei og Norges dypeste tunnel. En kommune i fylket har også to store reisemål – det ene reisemålet er en Norges eldste i sitt slag, og det andre er Skandinavias eldste. Podkasten forteller mer.

6. Vestfold

Antall kommuner: 6
Høyeste punkt: Bingtjennknatten, 634 m
Største innsjø: Farrisvannet, 21,8 km²

Vestfold er Norges nest minste fylke, men rommer flest minner fra Vikingtiden og det eneste stedet det i dag er utstilt restene av et vikingskip. Fylket har en elv hvor det drives flåtefiske, de eneste enklavene i landet og de flotteste bøkeskogene.

7. Telemark

Antall kommuner: 17
Høyeste punkt: Gaustatoppen, 1883 m
Største innsjø: Møsvatnet, 89,7 km²

Telemark presenteres i en podkast med turforslag som svinger innom Norges raskeste byetablering, Norges høyeste fjell med tunnel til topps, og den eneste kommunen i Norge som grenser til fire fylker. Dessuten har fjellfylket en spennende kyst.

Ta i bruk dine reisefordeler

Spar penger og få rabatter på overnatting, opplevelser, leiebil og drivstoff på dine reiser.

barn på fjelltur

8. Agder

Antall kommuner: 25
Høyeste punkt: Sæbyggjenuten, 1507 m
Største innsjø: Blåsjø, 84,9 km² (også i Rogaland).

Agder byr på landets sydligste punkter og Norges normalhøydepunkt. Det innholdsrike fylket rommer også minner om et par av Norges mest kjente forfattere. Den største attraksjonen i fylket er ofte sommerens viktigste reisemål for mange barnefamilier.

9. Rogaland

Antall kommuner: 23
Høyeste punkt: Vassdalsegga, 1658 m
Største innsjø: Blåsjø, 84,5 km² (også i Agder).

Rogalands podkast presenterer turforslag som foreslår besøk til Norges mest populære fotturrute. Norges mest kjente bolt og Norges lengste sandstrand. Landets minste kommuner og Norges mest feilplasserte monument ligger også i dette fylket.

10. Vestland

Antall kommuner: 43
Høyeste punkt: Store Skagastølstind, 2406 m
Største innsjø: Hornindalsvatnet, 50,4 km²

Vestlander også mangfoldig og byr på Norges høyest beliggende turisthytte. Norges lengste fjord. Norges dypeste innsjø.. Norges vestligste punkter. Norges største bre. Norges våteste sted. Norges høyeste havklippe. Norges lengste veitunnel. Norges bratteste jernbane, for å nevne noe.

11. Møre og Romsdal

Antall kommuner: 27
Høyeste punkt: Pyttegga, 1999 m
Største innsjø: Aursjøen, 36,4 km² (også i Oppland).

Møre og Romsdal presenteres i en podkast som blant annet svinger innom Norges høyeste loddrette fjellvegg, Norges høyeste foss, Norges klippfiskhovedstad, Norges historiens største bybrann, Norges merkeligste riksgrense og Norges største pizzabakeri.

12. Trøndelag

Antall kommuner: 47
Høyeste punkt: Storskrymten, 1985 m
Største innsjø: Snåsavatnet, 125,7 km²

Trøndelag er fylket hvor veibokredaksjonens podkastserie svinger innom Nordens største middelalderbygning, Norges største maritime verneområde og det som kan ha vært Norges bredeste eid. En tur til Norges høyeste fyrtårn rommer episoden også.

13. Nordland

Antall kommuner: 41
Høyeste punkt: Oksskolten, 1916 m
Største innsjø: Røssvatnet, 218,6 km²

Nordland er Norges lengste fylke og har den lengste turistveien. Fylket byr også på Norges første traktor, Norges største mausoleum, Norges nest største isbre, Norges nasjonalfjell og Norges dypeste grotter. Norges største naturlige tunnel og Norges høyeste.

14. Troms

Antall kommuner: 21
Høyeste punkt: Jiehkkevárri, 1834 m
Største innsjø: Altevatnet, 79,7 km²

Troms er også innholdsrikt og har stedet hvor Norges nasjonalkake kommer fra. I podkadsten med turforslag i fylket svinger veibokredaksjonen også innom stedet der Norges Nasjonalfoss ligger. Et besøk til verdens nordligste ølbryggeri blir det også tid til.

15. Finnmark

Antall kommuner: 18
Høyeste punkt: Jøkeltinden, 1190 m
Største innsjø: Iešjávri, 68,19 km²

Finnmark byr på Norges nordligste og østligste punkter og Norges eneste forhistoriske kulturminner på UNESCOs Verdensarvliste. Fylket kan dessuten by på den høyeste menneskeskapte konstruksjonen i landet og mye annet som bør friste tilreisende.

16. Ny veibok – nye muligheter

Leder for medlemstilbudet i NAF, Eivind Skar, forteller om den nye veiboka sammen med redaktør Per Roger Lauritzen.

Publisert: 5. februar 2024

Sist oppdatert: 24. april 2024

Kasper Furulund Frøjd,

Les også


Fant du det du lette etter?