0

Test av rekkevidde: Tesla Model S LR

Tesla Model S LR Dual Motor kjørte hele 195 kilometer lengre om sommeren sammenlignet med vinterføre.

Dette tester vi:

  • Den faktiske rekkevidden til Tesla Model S LR
  • Vi har testet bilen både på vinterføre og sommerføre.
  • Hva som faktisk skjer når bilen går i strømsparemodus.

Rekkevidde om sommeren

Tesla Model S LR 2020 ble testet sommeren 2020. Testen startet i Oslo i perfekte elbilforhold, med 20 grader og vindstille vær. Det må vi si var en stor bidragsyter til så positive resultater.

Sommeren 2020 testet vi Tesla Model S LR Dual Motor sin rekkevidde. Testbilen er firehjulsdrevet og har Long Range-batteriet, altså det største. Tesla oppgir ikke hvor stort batteriet er i kWt. Bilen var utstyrt med dekk i dimensjonen 245/45 R19.

Elbilen kjørte over tre mil lenger enn oppgitt WLTP

Sommerens test ble kjørt under optimale forhold med en temperatur mellom 20 og 25 grader og vindstille. Vi målte et forbruk på 14,1 kWt/100 km i snitt på hele turen, som inkluderte stigning opp til Dombås og videre til Rondane, ned igjen og opp mot Dombås igjen.

Tesla Model S LR kjørte 645,3 kilometer i sommertesten. Det er 35,3 kilometer mer enn den oppgitte WLTP-rekkevidden på 610 kilometer. I denne testen ble bilen kjørt om lag 10 kilometer over 0 prosent batteri igjen, men ikke kjørt til den stoppet av seg selv. Hvis du vil lese hvordan bilen oppfører seg når den kjøres til den stopper selv, les vår vintertest av bilen.

Bilen mister noe kraft i pådraget når det nærmer seg 0 prosent batteri igjen.

Tesla Model S LR sløser ikke med varslene når batteriet begynner å bli tomt. Men med 10 prosent eller mindre igjen kommer varslene hyppig. Til forskjell fra andre elbiler vet Tesla hvor Teslas ladestasjoner er, og foreslår konkret nærmeste og tryggeste valg både på vinterføre og sommerføre.

Rekkevidde om vinteren

Vinteren 2020 testet vi Tesla Model S sin rekkevidde. Tetsmodellen var utstyrt med 19 tommers dekk. Testen ble gjort uten forvaming av batteri eller kupé. Det er mulig å forvarme batteri og kupé via bilens app eller kjørecomputer. Forvarming kan bidra til å øke rekkevidden.

Elbilen kjørte kortere enn oppgitt WLTP

Vinterens test ble startet i tre varmegrader og regn og sludd i Oslo. Jo lenger nord vi kom, dess kjøligere ble det, men streng vinterkulde ble det aldri. På det kaldeste viste termometeret minus seks grader. Vi kjørte i snøvær store deler av testen.

Bilen gikk som forventet lengst i testen. Likevel havnet den et godt stykke under den oppgitte rekkevidden (WLTP). Det kan være flere årsaker til det. Vi kjørte en relativt krevende løype med mye stigning mot slutten. Det var sludd og snøvær hele veien. De siste milene ble kjørt i nysnø. Først fra Hjerkinn til Folldal med ca 5-10 cm snø i veien (30 kilometer på Fv 29). Deretter med ytterligere mer nysnø omlag 10-15 cm fra Folldal til bilen stoppet ved Atnbrua på Fv 27 (40 kilometer). Det ble også kaldere etterhvert med minus 6 som det kaldeste oppe på fjellet.

Hadde det vært mindre snø i veien hadde bilen kommet opp på Venabygdsfjellet, men kanskje ikke helt tilbake til Ringebu.

Forbruket er overraskende lavt for en så stor og tung bil på såpass krevende føre.

Tesla Model S LR ble kjørt 449,8 kilometer i vinterens test, og den hadde et gjennomsnittspfrbruk på 19 kWt/100 km.


Les også


Fant du det du lette etter?