Derfor er det viktig å ha nok motorolje på bilen

Motorolje spiller en svært viktig rolle for bilens motor. Går du tom for motorolje på bilen, kan det føre til alvorlig og dyr skade på motoren.


Oljeskift på bil på NAF-senter
Motorolje: Riktig motorolje er avgjørende for at motoren skal kunne fungere optimalt. © NAF

Motoroljens funksjoner

Motoroljen er laget for å smøre, beskytte og opprettholde motorens optimale ytelse. Det å ikke fylle motorolje når bilen melder i fra, eller å fylle feil, kan føre til store skader og det kan fort bli dyrt.

Vi forklarer motoroljens viktigste funksjoner:

  • Smøring. Motoroljen smører bevegelige deler i motoren. Bevegelige deler i motoren er blant annet; stempler, ringer, veivaksel, kamaksel og andre bevegelige deler. Smøringen sørger for at de bevegelige delene holdes fra hverandre og ikke slites.
  • Kjøling. En bilmotor blir varm under normal drift. Motoroljen hjelper bilen med å kjøle ned motoren ved at den absorberer og transporterer varme som genereres fra de bevegelige delene.
  • Tetning. Oljen danner en tetning mellom stemplene og sylinderveggene, noe som vil redusere lekkasjer av forbrenningsgasser og sikre effektiv forbrenning i sylinderne.
  • Rengjøring. Motoroljen bidrar til å redusere skadelige avsetninger og fungerer som et rengjøringsmiddel ved at den fanger opp og transporterer bort partikler og avleiringer som dannes under forbrenningen. Oljefilteret fanger opp disse forurensningene og når oljen sirkulerer gjennom motoren, hjelper den med å holde de interne delene rene.
  • Korrosjonsbeskyttelse. Oljen legger seg som en beskyttende film på metallkomponentene i motoren, og beskytter da mot overdreven slitasje og korrosjon på delene.
  • Demper støy og vibrasjoner. Motoroljen bidrar til å dempe støy og vibrasjoner i motoren.

Oljeskift er en billig forsikring

Hvor ofte du bør skifte motorolje på bilen avhenger av flere faktorer, som bilens merke og modell, men også kjøreforhold og kjørestil. En god regel er å følge serviceintervallet som er oppgitt på bilen. Kjører du bilen lite, altså kun småkjøring i ny og ned, anbefaler vi deg å skifte olje én gang i året og 10 000 kjørte kilometer. Å skifte motorolje er en billig forsikring.

Oljeskift på bil på NAF-senter
Oljeskift: Spar tid og penger og ved å skifte olje på bilen din hos et av våre mange NAF-sentre. © NAF

Går du tom for motorolje kan du få motorstans

Det er ikke en ønskelig situasjon å gå tom for motorolje. Har en lampe lyst eller du merker tegn på lavt oljenivå, bør du stoppe bilen og sjekke nivået. Tilsett olje om du har det tilgjengelig, er du tom for olje bør du kontakte veihjelp.

Hvis motoren har kjørt med for lavt oljenivå lenge, kan det ha ført til skader på motoren, og det vil være nødvendig å komme deg til et verksted for tilsyn og eventuelt reparasjon.

Medlemsfordel:

Få 10% på service og reparasjon

Våre NAF-sentre er åpne for alle, og som NAF-medlem får du en ekstra fordel, når du fikser bilen din hos oss.

Ofte stilte spørsmål:

Publisert: 25. januar 2024

Sist oppdatert: 6. februar 2024


Les også


Fant du det du lette etter?