Slik vasker du bilen innvendig

Med enkle grep får du lett nybilfølelse, bedre inneklima, og ren bil innvendig. Her er våre tips for innvendig vask av bil.


Bildet viser innvending vask av dashboardet til bilen.
Bilvask: Her finner du alt du trenger å vite om rask og effektiv innvendig vask av bil.

Slik vasker du bilen innvendig:

  • Rydd i bilen og kast alt av søppel
  • Ta ut mattene og støvsug bilen
  • Vask bilen innvendig


Gjør det enkelt

En bil som er skinnende ren utvendig bør også være ren innvendig, men du trenger ikke sette av mange timer til innvendig vask hver gang. Noen ganger holder det faktisk at du rydder, tømmer søppel og rister mattene, mens andre ganger kan du gå grundigere til verks. Det gjør også den innvendige vasken enklere for deg.

Dette trenger du til innvendig vask

Det finnes masse forskjellig utstyr, kjemikalier, kluter, etc., som i mange tilfeller kan gjøre vaskejobben lettere. Men som oftest er det enkleste det beste. Da klarer man seg med enkle hjelpemidler; du trenger bare en støvsuger, noen microfiberkluter, en vindusspray og en bøtte med vaskevann.

Er det vanskelige flekker i bilen og mye skitt, kan sterkere rensemidler være mer riktigere å bruke. Men husk at ved bruk av sterke rengjøringsmidler, må du finne de midlene som passer til det underlaget du skal bruke de på. Og les nøye på bruksanvisningen før du setter i gang. Eksempelvis har skinnseter egne rensemidler og behandlingsmiddel for å bevare skinnet.

Bruker du midler beregnet for noe annet kan man få skjolder og i verste fall ødelegge skinnet.

Rydd bilen først og kast søppel

Kast søppel og rydd ting som ikke skal ligge i bilen. Let under setene foran og ut mot sidene for å få tak i papir og andre ting som kan ha falt mellom setene.

Du kan med fordel ta bort ting som ligger løst i konsollen og hulrom i bilen, slik at det blir enklere for deg å komme til med støvsuger og en støvklut. Legg de gjerne i en pose mens du jobber. Husk også å rydde i bagasjerommet.

Bildet viser en mann som støvsuger passasjersetet i bilen.
Ren bil: Støvtørking, støvsuging, rydding, tømming av søppel og innvendig vask gir deg bedre inneklima og også en god følelse.

Ta ut mattene og støvsug bilen

Ta mattene forsiktig ut og tøm av sand og grus på et egnet sted. Du kan vaske dørmattene allerede nå slik at de kan tørke mens du jobber videre. Ha på avfetting, la det virke litt, gni med en børste eller svamp, og spyl av. Gjenta det en gang til hvis det ikke ble bra nok første gangen. Er mattene dine utslitt så bør de skifte ut.

Det er fint å ha en støvsuger som er god og får med seg all grusen. Det gjør jobben lettere for deg, men har du en støvsuger som er tilkoblet 12v-uttaket – fungerer det også greit.

Start med å støvsuge oppbevaringsrom i dashboardet, dører og midtkonsoll. Støvsug setene grundig slik at støv, skitt grus og matrester blir borte, og til slutt støvsuger du gulvteppet i bilen fritt for grus, og sand. Jo nøyere du er, jo bedre blir det, men det kan ta litt tid og det er opp til deg å bestemme når det er nok.

Flytt forsetene frem og tilbake når du støvsuger, og husk at noen bakseter kan i noen tilfeller løftes opp og seteryggen legges ned. Er du usikker på hvordan du gjør det, kan du gjerne ta en titt i instruksjonsboken til bilen din. Husk også å støvsuge bagasjerommet ditt.

Bildet viser innvendig vask av bilvinduet.
Vask rutene: Bruk gjerne en spray for vinduer og en mikrofiberklut når du skal vaske vinduene i bilen din.

Vask bilen innvendig

Hva som er riktig rekkefølge av innvendig vask er litt avhengig av hva du foretrekker. Start gjerne med dashboardets store flater mot frontruten og arbeid deg nedover. Bruk en fuktig klut til å vaske med og en annen til å tørke med. Vær forsiktig med å vaske over knotter, brytere, og instrumenter – en fuktig klut holder i massevis. Husk at rattet kan som oftest flyttes opp og ned, og noen inn og ut – flytt på det nå for å komme ordentlig til med kluten.

Vask så dørtrekk og dørterskler foran og bak, og stolpene mellom for og bakseter. Setene kan også vaskes med fuktig klut. Vanskelige flekker kan tas med egnede midler.

Når du skal rengjøre vinduene så er det litt som å vaske vinduene hjemme, og det kreves litt jobb for å få de bra. Her finnes det også flere midler for rutevask, som letter jobben med å løsne skitten fra rutene. Ulempen er at noen av disse kan kreve en del jobb for å få tørket det av skikkelig.

Bruk gjerne to kluter (for eksempel microfiberklut), spray på en klut, vask ruten til den er ren, og tørk umiddelbart av den med den andre kluten. Tørk til ruten er ren og fri for middel.

Frontruten er ganske stor og kan være vanskelig å komme til over alt. Del ruten opp i to soner og ta et felt om gangen – det letter jobben mye. Så tar du siderutene. Vask gjerne utsiden også når du er i gang. Frontruten er også utsatt for en del ytre påvirkninger og finner du mange riper når du vasker ruten innvendig – bør du få noen til å se på den. Husk at steinsprut, isskraping, vindusviskere, skitt og smuss gir slitasje.

Legg alt på plass igjen

Er mattene tørre, spesielt på undersiden, så kan du legge dem tilbake der de skal være nå. Monter på plass utstyr som du har tatt ut før du startet. Nå er du ferdig med den innvendige vasken.

Du kan også sette bort vaskejobben

Syns du dette høres veldig komplisert ut eller har du rett og slett ikke har lyst til å ta en slik vask – så er det helt greit å bruke profesjonelle til å ta den innvendige vasken på bilen. Det viktigste er at det blir gjort, slik at du får en ren bil innvendig.

Medlemsfordel

Få bilvasken gjort der du er!

La Noddi vaske bilen din – enten hjemme eller jobb, slik at du kan bruke tiden din på andre ting. Sjekk om bilvask fra Noddi er tilgjengelig i ditt området!

Vask av bil  hjemme fra Noddi

Publisert: 4. mai 2021

Sist oppdatert: 21. mars 2024

Tom Andre Nilsen,

Les også


Fant du det du lette etter?