Dame på biltur med kjøleboks ved vannet

Test av kjølebokser 2024

Vil du unngå lunken brus og vissen salat på bilturen, så kan en kjøleboks være løsningen. Les vår nyeste test av kjølebokser.

Foto: Johner (illustrasjonsfoto)

Koble kjøleboksen til bilen

Varmen stiger fort i bilen når solen steiker, men med en elektrisk kjøleboks klarer du å holde mat og drikke nedkjølt selv på en varm sommerdag.

I samarbeid med Testfakta i Sverige, har vi testet ti kjølebokser som kan kobles til 12 V-batteriet i bilen. De fleste kan også kobles til vanlig stikkontakt.

Testvinneren er rask å kjøle ned og holder godt på temperaturen.

Foto 2: Alle boksene er testet i et klimakammer på 20°C. Kjøling på boksen settes på maks og det måles temperatur etter 1 og 4 timer, i tillegg til tidspunktet for når boksen når 8°C.
Mann tester kjøleboks
Kjøleboks i test

Testvinneren har best kjøleevne

En god kjøleboks bør kjøles ned raskt og ha god isolasjonsevne for å holde maten kald, selv når det er høy temperatur i luften. Her er det stor variasjon mellom boksene i testen.

Testvinneren Mekonomen Carwise på 20 liter har raskest nedkjøling og holder best på temperaturen. Kjøleboksen fra Mekonomen bruker bare en drøy halvtime på å komme ned i åtte grader. Den har også solid konstruksjon og lavt lydnivå. Med en samlet score på ni av ti mulige poeng blir den en klar vinner i testen av kjølebokser.

Asaklitt fra Clas Ohlson og Horizon fra Glostyle har også rask nedkjøling, men Horizon har dårligere isolasjonsevne og holder ikke like godt på temperaturen. I tillegg har den høyt lydnivå og tåler ikke støt så godt. Dermed havner den på nest siste plass i testen.

Kjølebokstest 2024:

Veihjelp fra NAF

Vel frem med NAF i ferien

Med NAF Veihjelp kan du være trygg på å få hjelp når uhellet er ute. Som medlem med veihjelp får du hjelp uten egenandel uansett hva som er årsaken til at bilen stanser.

Illustrasjon av familie som får veihjelp om sommeren

Billig og bra fra Clas Ohlson

Med en pris på 599 kroner er kjøleboksen Asaklitt fra Clas Ohlson den nest billigste boksen. Samtidig gjør den det svært bra i testen. Dette kan med andre ord være et godt kjøp.

Asaklitt har rask nedkjøling, god kjøleevne og er blant de mest solide boksene i testen. Den har litt dårligere romslighet sammenlignet med bokser med samme størrelse, og det trekker ned totalscoren. Derfor havner den til slutt på en fjerdeplass.

Kjøleboksen Kayoba fra Jula havner på siste plass. Etter fire timer er det boksen fra Jula som holder dårligst på temperaturen sammenliknet med de andre boksene. Den scorer også relativt svakt på konstruksjonskvalitet, og har i tillegg høyt lydnivå. Dette trekker ned helhetsvurderingen. Til gjengjeld er dette den billigste boksen i testen.

Slik har vi testet boksene

Nedkjølning i klimakammer på 20°C
Kjøling på boksensettes på maks og det måles temperatur etter 1 og 4 timer, i tilleggtiltidspunktet for når boksen når 8°C.

Isolasjonsevnei klimakammer på 35°C
Kjøleboksen fylles halvveis med vann på 5°C vann. Etter 4 timer måles temperaturøkningen i vannet.

Lastevolum
Måling av kjøleboksens totale lastevolum og lastevolum et sammenliknet med boksens utvendige mål.

Robusthet og konstruksjon
Kjøleboksen fylles med 10-kilos vekt og det gjennomføres fire falltester fra 50 cm, tre mot bunnen av boksen og ett mot et av hjørnene. Håndtaket på boksen testes ved å fylle boksen med 10-kilos vekt og løfte boksen 1000ganger. Laboratoriet gjør også en generell vurdering av konstruksjon og kvalitet.

Håndtering og brukervennlighet
Laboratoriet vurderer blant annet utforming av lokk, hvor enkelt det er å åpne og stenge, og hvor lett boksen er å rengjøre.

Lydnivå
Lydnivå på boksenmåles 1 meter fra boksen når den går på maks effekt med 12 V tilkobling.

Energieffektivitet
Laboratoriet målerhvormange timer kjøleboksen kan kjøre på maks effekt inntil den har tappet et fulladet bilbatteri (60 Ah). 

Lastevolum: Vi har målt kjøleboksens totale lastevolum og lastevolumet sammenliknet med boksens utvendige mål.

Publisert: 4. juni 2024

Sist oppdatert: 1. juli 2024

Janne Pedersen,

Les også


Fant du det du lette etter?