Mann utfører hjulstillingskontroll på bil

Hjulstillingskontroll

Hjulstillingskontroll kalles ofte firehjulskontroll, og er en kontroll som gjøres for å sikre at du har riktig vinkler på hjulene for bilens understell og veibane.  

© NAF

Dette gjøres på en hjulstillingskontroll

En hjulstillingskontroll er en kontroll hvor man sjekker hjulopphenget på bilen for slark eller skader. Under en hjulstillingskontroll kontrollerer vi først hjulopphenget på bilen for slark og skader, da dette vil påvirke hjulvinklene. Hvis hjulopphenget er i orden, måler vi hjulvinklene på bilen, og justerer etter behov til fabrikantens anvisninger.

Hjulvinklene på bilen bør være korrekte

En hjulstillingskontroll sikrer at hjulgeometrien – altså hjulvinklene – er korrekt. Når hjulvinklene er korrekt medfører det blant annet lavere drivstofforbruk, mindre dekkslitasje, og bedre kjøreegenskaper. 

Mann utfører hjulstillingskontroll på bil
© NAF

Når bør man ta en hjulstillingskontroll? 

Hvis man for eksempel har kjørt i et stort hull eller borti en stor kant, hvis man har synlig unormal dekkslitasje, ved skjevt ratt, eller når man har skiftet noe i hjulopphenget som kan påvirke hjulvinklene.  Det lønner seg også, ved jevne mellomrom eller ved hjulbytte fra sommer til vinter, å ta en ekstra titt på dekkene og om slitebanen er jevn. Viser det seg at denne er ujevn, bør det utføres en kontroll.

Det er forskjell på biler

Selve gjennomføringen av en hjulstillingskontroll er den samme på alle biler, men det er forskjell på hva som er justerbart på de forskjellige bilene. På noen biler kan alle hjulvinkler justeres, mens på andre biler er det kun spissing av forhjulene som kan justeres.

Hjulstilling - ikke alltid en del av service

Normalt sett er ikke hjulstillingskontroll noe som gjennomføres på en ordinær service. Kun noen svært få biler har dette som kontrollpunkt i serviceskjemaet. Er du usikker hva som inngår i servicen på din bil – sjekk serviceheftet.

Mann sjekker dekk på rød bil
© NAF

Hva koster en hjulstillingskontroll? 

For å kunne beregne hva en hjulstillingskontroll med justering vil koste for akkurat din bil, ta kontakt med våre dyktige ansatte på tlf. 08 505 (tastevalg 2) eller kom innom ditt nærmeste NAF-senter.

I noen tilfeller opplever vi at ting har rustet fast og krever litt mer tid enn oppsatt. Dette er noe som vi prøver å løse i de fleste tilfeller der og da, men noen ganger så må vi sette opp en ny time. Informasjonen blir gitt fortløpende under selve kontrollen.

Kan alle NAF-sentrene utføre hjulstillingskontroll? 

De fleste av våre sentre kan utføre en hjulstillingskontroll. Ta kontakt med vårt kundesenter på 08 505 for å sette opp time, eller om du lurer på om dette er tilgjengelig på ditt nærmeste NAF-Senter. 

Mann sjekker dekk på bil
© NAF

Ofte stilte spørsmål

Dette får du utført på ditt NAF Senter:

  • Service *
  • Reparasjon *
  • EU-kontroll
  • Test ved kjøp og salg
  • AC-service *
  • Oljeskift
  • Vindusviskerskift

* Gjelder NAF-sentre med verksted

Publisert: 2. august 2023

Sist oppdatert: 9. april 2024

Teknisk avdeling, NAF Senter,

Les også


Fant du det du lette etter?