folk som pakker en bil

Slik sparer du penger på bilturen

Å kjøre økonomisk har flere gevinster enn kun at du sparer drivstoff og penger. Du kjører sikrere, slipper ut mindre klimagasser og kommer mer uthvilt frem til målet.

© NAF

Kort fortalt:

  • Spar penger og miljø ved å kjøre økonomisk.
  • Skaff deg god oversikt og vær varsom med gasspedalen.
  • Stress mindre og kom deg uthvilt frem til målet.

Kjør økonomisk og skaff deg god oversikt

Økonomisk kjøring er mer eller mindre det samme som en defensiv kjørestil. Med jevn fart og minst mulig unødvendige stopp, kjører du både sikrere og bruker mindre drivstoff. Mange elbilister har lært seg økonomisk kjøring rett og slett fordi de er fokusert på å utnytte rekkevidden mest mulig. Her har alle som kjører bensin- eller dieselbil noe å lære av elbilistene.

Det gjelder å ha god oversikt over trafikken om du skal klare å kjøre økonomisk. Hold god avstand til andre og se langt frem så du oppdager både røde lys i lyskryss tidligst mulig, har god oversikt over rundkjøringen du skal gjennom eller andre situasjoner i trafikken.

Bil kjører på en smal fjellvei i Norge.
Kjør riktig: Spar drivstoff og kjør økonomisk når du skal ut på langtur. © NAF

Veihjelp fra NAF

Vel frem med NAF i ferien

Med NAF Veihjelp kan du være trygg på å få hjelp når uhellet er ute. Som medlem med veihjelp får du hjelp uten egenandel uansett hva som er årsaken til at bilen stanser.

Illustrasjon av familie som får veihjelp om sommeren

Kom deg raskt opp i marsjfart

Når du skal øke hastigheten inn på en vei, gjelder det å få bilen opp i fartsgrensen så raskt som mulig. Har du manuelt gir kan du gjerne hoppe over gir når du akselerer

Kjør også med lett fot på gasspedalen. Finn din marsjfart og hold deg der uten unødvendige nedbremsinger eller fartsøkninger. Kjører du i nedoverbakke er det lurt å slippe gasspedalen helt.

Et nærbilde av en dekktrykkmåler.
Dekktrykk: En dekktrykksmåler er kjekk å ha. Du kan også sjekke dekktrykket på en bensinstasjon der du fyller luft.

Riktig lufttrykk og minsk luftmotstanden

Det er også en del ting du enkelt kan gjøre på bilen om du vil spare drivstoff og penger samtidig som du skåner miljøet. En ting du kan gjøre er å sørge for riktig trykk i dekkene dine. Da ruller bilen som den skal uten unødvendig motstand. I tillegg er det bra for trafikksikkerheten siden riktig lufttrykk i dekkene gir god stabilitet på bilen.

Det andre du kan gjøre er å ta av takboksen på bilen. Den øker luftmotstanden og dermed drivstofforbruket. Eneste utfordringen med dette om du skal på langtur, er at mange ønsker å bruke takboksen til den ekstra bagasjen. Det er selvsagt lov. Da får man bare spare inn ved å være bevisst i kjørestilen.

Publisert: 14. juni 2021

Sist oppdatert: 30. november 2023

Marianne Søhagen,

Les også


Fant du det du lette etter?