Elbiler trenger også service

Elbilen har færre bevegelige deler, men fortsatt mye til felles med en bensin- eller dieselbil. Et økonomisk og trafikksikkert bilhold forutsetter jevnlig service på elbiler.


Service på elbil
© NAF

Kort fortalt om service og elbil

  • Selvom elbilen har færre deler, trenger den service
  • 12-voltsbatteriet kan lade seg ut eller gå i stykker
  • NAF-sentre med verksted (sjekk ditt lokale senter) kan service på elbil

Bremsene spesielt viktig på en elbil

Vi får mange spørsmål om elbil og service, og det er kanskje ikke så rart. Man tenker gjerne at elbilen nærmest er vedlikeholdsfri. Selv om elbilen har færre bevegelige deler enn en bensin- eller dieselbil, er det fortsatt behov for kontroll og service av både bremser, bremsevæske, hjuloppheng, dekk og 12-voltsbatteri.

Elbilen bruker ikke bare motoren eller motorene til å akselerere. Når man slipper gasspedalen, kan en elbil bremse med motoren. Dette kalles regenerering eller regenerativ bremsing, og det gjør, som navnet antyder, at bilen bruker energien fra bremsingen til å lade batteriet litt.

Men – det betyr også at de vanlige bremsene, altså bremseklosser mot bremseskiver, brukes mye mindre. Når vi i tillegg salter veiene i Norden, sier det seg selv at bremseskivene kan ruste og at bevegelige deler i bremsene kan sette seg fast. Det kan være kritisk. Man trenger fortsatt vanlige bremser på en elbil.

BREMSESERVICE: Ønsker du et økonomisk og trafikksikkert bilhold – forutsetter det jevnlig service på elbilen din.

Full stopp tross full «tank» på elbilen

Det store batteriet i elbilen tilsvarer fossilbilenes «drivstofftank». Men visste du at elbilen også har et vanlig 12-voltsbatteri? Dette gir strøm til all elektronikk og alt lys ombord. Hvis 12-voltsbatteriet er i dårlig stand, vil heller ikke elbilen starte. Årsaken er at det kreves mindre energi for å starte en elbil, men kalde vintermåneder kan tære hardt på det lille startbatteriet.

Jevnlig kontroll av 12-voltsbatteriet er viktig for å unngå overraskelser og bil som ikke vil starte.

NAF kan service på elbiler

Du skal være trygg når du leverer elbilen din til et NAF-senter med verksted, enten det er for EU-kontroll, service eller tester. Vi følger alle servicepunkter etter produsentenes kravspesifikasjoner.

For å henge med på utviklingen i elbilverden, har vi et sterkt fokus på kompetanseheving av våre mekanikere og har utviklet en egen skole for dette. På vårt kompetansesenter har vi et eget kursprogram for å bli elbilmekaniker. Her er blant annet systemforståelse av høyvoltskomponenter, bruk av diagnoseverktøy og sikkerhet i fokus.

Sikkerhet, godkjent utstyr og verktøy, samt systematisk arbeid er avgjørende for å håndtere høyvoltssystemet. Vi er opptatt av at våre mekanikere skal ha en sikker arbeidsplass og du som kunde skal være trygg på at vi har den rette kompetansen.

Få 10% på deler og arbeidstid på NAF Verksted

Våre verksteder er åpne for alle, og som NAF-medlem vil du ha en ekstra fordel ved å fikse bilen hos oss. Nå tilbyr vi 10 prosent rabatt for våre NAF-medlemmer på både deler og arbeidstid på alle våre verksteder.

Publisert: 13. juni 2022

Sist oppdatert: 26. april 2024

Teknisk avdeling, NAF Senter,

Les også


Fant du det du lette etter?