Dette mener NAF om elbil

NAF kjemper for enklere lading og bedre forbrukerinformasjon.


En elbil kjører på fjellet
Foto: Jon Terje Hellgren Hansen.

Det finnes over 600 000 elbiler i Norge. Hver femte personbil på veien er en elbil.

Fram mot 2030 skal nesten én million forbrukere skaffe seg elbil, mange av dem for første gang. Det krever at lading er enkelt, og at det finnes relevant og tydelig forbrukerinformasjon for den som skal kjøpe elbil.

Enklere å lade

Det må bli enklere å lade. Fra 1. januar 2023 ble det krav om kortlesere på alle nye ladestolper, noe NAF har støttet.

NAF mener likevel at det viktigste myndighetene kan gjøre nå, er å kreve åpen, digital lading på alle ladestasjoner. Det betyr i praksis at du kan bruke din ene favorittapp på telefonen til å starte, stoppe og betale for lading på alle ladestasjoner, framfor som i dag hvor du trenger 12-15 forskjellige apper for å betale for lading.

Foreløpig har regjeringen sagt nei til å sette krav om dette, men EU snuser på muligheten for et slikt krav.

Bedre kjøpsinformasjon

NAF jobber for at du som skal kjøpe elbil får så god forbrukerinformasjon som mulig.

Vi har blant annet krevd at bilforhandlerne informerer deg om en så realistisk vinter-rekkevidde som mulig. Det er fordi elbilene kan miste så mye som en tredel av rekkevidden selv i milde vintertemperaturer.

Andre NAF-krav dreier seg om standarder for hvordan sommer-rekkevidde, batteristørrelse og ladehastighet oppgis. Du kan lese mer om dette her.

Fortsatt lave avgifter

I 2022 var fire av fem nye biler som ble solgt en elbil. Grunnen til at elbilen selger så mye er blant annet lave kjøpsavgifter, og at den er mye billigere i drift enn en bensin- eller dieselbil.

Elbilen var lenge helt moms- og avgiftsfri, men fra 1. januar 2023 ble kjøpssummen over 500 000 kroner momsbelagt.

I tillegg kom en vektavgift for alle biler på 12,50 kroner per kilo over 500 kilo, som slår ekstra uheldig ut for elbiler fordi de på grunn av batteriet er tyngre enn bensin- og dieselbiler.

Stortinget har fastsatt et mål om at alle nye personbiler som selges fra 2025 skal være nullutslippsbiler, som i praksis betyr elbiler. Økte avgifter kan ta oss lenger vekk fra dette målet.

NAF mener at avgiftene på elbil må settes på en måte som gjør at man ikke mister 2025-målet av syne. NAF var sterkt mot å innføre den nye vektavgiften på personbiler. NAF mener at grensen for momsfritak på elbil på 500 000 kroner må ligge fast også ut 2024, og ikke settes lavere.

Publisert: 16. februar 2021

Sist oppdatert: 30. november 2023

Thor Egil Braadland,

Fant du det du lette etter?