El Prix 2024:

Elbilene kjører 160 kilometer lenger enn i 2020

På fire år har rekkevidden til bilene i NAF og Motors store elbiltester økt kraftig.


To hvite testbiler oppe på fjellet
© NAF

Utviklingen har gått raskt når det gjelder rekkevidde, ladehastighet og bredden i utvalget av elbiler. I 2020 var det flest mindre biler som Volkswagen e-Golf, Nissan Leaf og BMW i3.

I 2020 var gjennomsnittlig oppgitt rekkevidde blant testbilene 373 kilometer. For den kommende vintertesten 2024 har snittallet økt til 530 kilometer. 

Nå kommer familiebilene

– Det store hoppet skjedde i 2022. Da passerte gjennomsnittlig rekkevidde blant testbilene 500 kilometer, sier senior kommunikasjonsrådgiver i NAF, Nils Sødal.

– I tillegg har bilene blitt større, og det er få småbiler igjen blant elbilnyhetene. De siste årene har det blitt lansert flere og flere mellomklasse og familiebiler blant elbilene, fortsetter han.

I vintertesten som går av stabelen 31. januar og 1. februar, er det en rekke romslige familiebiler med god rekkevidde og lading. Og den klassiske stasjonsvogna er tilbake. Tre av testbilene er stasjonsvogner.

Foto 1: Biler berges i 2020. Foto: Kjersti Stuestøl / © NAFFoto 2: Biler berges i 2020.
Hongqi på bergingsbil
ALT: Bil på bil

Så langt kjørte bilene på vinteren i 2020

NAF og Motor har testet elbilenes rekkevidde- og ladeegenskaper under norske forhold siden 2020.

I tabellen nedenfor har vi samlet rekkevidde-resultatet fra vinteren 2020. Bla videre nedover for å sammenligne med 2023.

WLTP Rekkevidde (km)

Målt rekkevidde (km)

Avvik (km)

Oversikt over hvor langt testbilene i 2020 kjørte.

Så langt kjørte bilene på vinteren i 2023

I tabellen nedenfor har vi samlet rekkevidde-resultatet fra vinteren 2023.

WLTP Rekkevidde (km)

Målt rekkevidde (km)

Avvik (km)

Visualisering av rekkevidderesultat vinter 2023.

Første over 800 km

Selv om gjennomsnittlig rekkevidde ikke har økt like raskt de siste årene, har det skjedd svært mye på teknologifronten. Sommer 2023 satte blant annet Xpeng G9 ny rekord i ladehastighet, og flere andre leverer nå ganske effektive ladeøkter.

– I den kommende vintertesten har vi i tillegg en potensiell rekkeviddekonge, nemlig Lucid Air som på papiret skal kunne kjøre 881 kilometer, sier Nils Sødal.

Hvordan årets biler presterer på rekkevidde, forbruk og lading får du svaret på 31.januar og 1.februar. Følg testen her og hos Motor.

Dette er El Prix

To ganger i året tester Motor og NAF rekkevidden og ladehastigheten til elbiler i Norge. Testen gjennomføres sommer og vinter, og utvides med nye modeller etter hvert som de kommer på markedet.

Biler i rekke om vinteren

Publisert: 25. januar 2024

Sist oppdatert: 1. februar 2024

Kjersti Stuestøl,

Les også


Fant du det du lette etter?