Slik kan du prute ned prisen på bruktbil

Har du funnet en bil du vil kjøpe, men ønsker deg en lavere pris? NAFs Benny Christensen deler sine beste prute-tips.


To kvinner står ved siden av en bil mens de holder på med mobilene sine.
© NAF

Nordmenn har lite tradisjon for å prute, men bilkjøp er et unntak.

– Å prute er en kunst. Noen behersker det godt, mens andre synes det er ubehagelig, sier bilteknisk konsulent i NAF, Benny Christensen.

Med erfaring fra jobben som bilselger, i tillegg til en rekke kjøp og salg privat, har Christensen god kunnskap om hva som funker når du skal prute på bruktbil.

NAF Test

Test bilen før du kjøper den!

Du kan ta en NAF-test av bilen på et av våre sentre der vi gir deg en grundig vurdering av bilens tekniske tilstand og dokumentasjon av funnene. Da står du tryggere i handelen!

  • Reduser risikoen i etterkant av kjøpet ved å ta en NAF Test før du gjennomfører handelen.
  • Fast timeavtale.
  • Medlemsrabatt på arbeidet.
  • Dyktige fagfolk med lang erfaring
Les mer og bestill NAF-test her

Slik går du frem for bestilling av NAF Test ved kjøp:

  1. Ta kontakt med selger og avklar om du kan ta med bilen på NAF Test.
  2. Du bestiller testen.
  3. Du låner bilen av selger, eller gjennomfører testen sammen med selger.
  4. Den som betaler for testen får eierskap til NAF Test rapport.
  5. Du blir enig med selger om riktig pris på bilen og hva som ev. skal utbedres.

Hvilke biler bør du prute på?

Før du i det hele tatt begynner å tenke på pruting, bør du ha bestemt deg for om du ønsker å kjøpe den aktuelle bilen.

– Vil bilen oppfylle dine behov, og har du lyst på den? Dette må du vite før du begynner å forhandle. Du bør ikke kjøpe en bil bare fordi du får en god pris, sier Christensen.

Mann smiler foran NAF-logo
Bilteknisk konsulent i NAF, Benny Christensen. © NAF

Vær klar over at noen biler er lettere å prute på enn andre.

– Er bilen populær på markedet, oppnår du sjelden mye med pruting. Da vet selger at bilen uansett vil bli solgt.

Har bilen ligget lenge ute for salg, er det derimot gode muligheter.

– Bruktbiler som har stått lenge hos selger kan du ofte gjøre gode kjøp på. Biler som nettopp har blitt lagt ut for salg er det vanskeligere å prute på.

Om en bilforhandler har mange like biler til salgs samtidig, kan det åpne døra for et kupp.

– Da har det gjerne kommet inn et parti med brukte leasingbiler som forhandleren gjerne vil bli kvitt. Det er ofte gunstig gjenkjøp på leasingbiler, slik at forhandleren kan ha litt å gå på med tanke på pris. 

Beregne pris på bruktbil

Det er enklere å prute om du har konkrete argumenter for hvorfor du skal få en bedre pris. Dette kan for eksempel være om du oppdager at bilen snart må ha service eller EU-kontroll.

– Dette er typisk noe du kan bruke for å prute. Hos en bilforhandler kan du forsøke å forhandle deg frem til at de utfører servicen kostnadsfritt eller at du får et prisavslag tilsvarende det servicen koster, sier Christensen.

Han oppfordrer til å sjekke bilens registreringsdata nøye.

– Det hender årsmodellen bilen er oppført med i annonsen ikke stemmer overens med året den er førstegangsregistrert. Er bilen i virkeligheten eldre enn det som er oppgitt, kan det være et argument for å prute.

Hvis bilen tidligere har hatt store skader, kan det også trekke ned ve. Spesielt om bilen ikke er mer enn to-tre år gammel.

– Sjekk dekkene på bilen. Hvis dekkene må byttes om kort tid, kan du bruke det som argument ved pruting. Sjekk også om modellen du er interessert i har noen vanlige feil, og spør selger om det er blitt fikset, sier Christensen.

Om du får gjennomført en test av bilen du vurderer å kjøpe før du begynner å forhandle om pris, kan funnene i testen brukes som argumenter for lavere pris.

Kjøpe bruktbil? Bruk NAF Test!

Før du kjøper bruktbil anbefaler vi at du får en tilstandsrapport av bilen. NAF Test Eierskifte gir deg en grundig vurdering av bilens tekniske tilstand og dokumentasjon av funnene.

Rabatt for medlemmer!

Innbytte

Skal du kjøpe bruktbil fra forhandler, anbefaler Christensen å innhente tilbud fra flere forhandlere. Dette er naturligvis enklest med modeller det finnes mange av på markedet.

– Som kjøper bør du være ærlig med selger om at du sjekker flere biler. Det kan trigge selger til å gi deg et godt tilbud der og da. Selgeren vet at det er stor sjanse for at du ikke kommer tilbake om du først går ut døra.

Om du skal levere bilen din i innbytte når du kjøper bruktbil, har Christensen en oppfordring.

– Jeg opplever at mange er veldig opptatt av hva de får for bilen sin, og glemmer at det er mellomlegget du må betale for den nye bilen som er viktig. Du må se på totalen.

Får du for eksempel med vinterdekk kostnadsfritt på bilen du skal kjøpe, kan du kanskje tåle at du får litt mindre enn forventet for bilen du leverer i innbytte.

Kvinne og mann går forbi biler hos en bilforhandler
Jo mer informasjon du har om bilen du vurderer å kjøpe, jo bedre grunnlag har du for å prute. © NAF

Riktig pris på bruktbil

Bruk dine sosiale antenner for å vurdere hvor mye du kan prute.

– Se an situasjonen. Virker selgeren desperat etter å få solgt bilen, eller har de en avslappet holdning? Hva er grunnen til at bilen skal selges? Trenger selger pengene fort?

Vær realistisk på hvor mye selger kan gå ned i pris.

– Ikke kom med skambud. Vær høflig og hyggelig, og vær forberedt på å slå til der og da så lenge du har undersøkt bilen godt i forkant, råder Christensen.

Hvor mye du kan klare å prute ned prisen på en bil vil selvfølgelig variere, men noe mer enn 10 prosent avslag kan du sjelden forvente.

– Det viktigste er at du finner ut så mye du kan om bilen og bestemmer deg for om du ønsker å kjøpe den før du begynner å prute. Det er et bra utgangspunkt for en god handel.

Publisert: 10. oktober 2023

Sist oppdatert: 18. juni 2024

Kasper Furulund Frøjd,

Les også


Fant du det du lette etter?