en kvinne vasker en blå bil med svamp

Hva er bilen verdt?

Skal du selge bruktbil, må du finne ut hvor mye bilen din er verdt. Her er noen råd til hvordan du kan gå fram for å finne verdien på din bil.

© NAF

Å finne den riktige verdien på en bil du skal selge kan være utfordrende.

På internett kan du finne en rekke bruktbilkalkulatorer som skal fortelle deg hvor mye bilen din er verdt.

– Slike priskalkulatorer gir en pekepinn på hvor mye bilen din er verdt, men de vil aldri gi en nøyaktig fasit. Til det er det for mange variabler som spiller inn, sier NAFs biltekniske rådgiver Tom Andre Nilsen.

Verditap på bil

Normalt verditap for en nybil det første året er rundt 20 prosent. Etter to år har prisen gjerne falt med rundt 30 prosent fra nypris, og etter tre år med rundt 40 prosent fra nypris.

Videre blir verditapet gradvis mindre etter hvert som bilen blir eldre. Når bilen er seks år gammel eller mer, faller verdien gjerne med rundt 10 prosent fra år til år.

«

Disse tallene gir et bilde på verditapet du kan regne med, men i virkeligheten vil verditapet på ulike biler variere. Noen biler er mer populære enn andre og vil dermed holde seg høyere i pris.

Smilende mann i blå skjorte

I tillegg spiller alltid markedet inn på bruktbilprisen gjennom tilbud og etterspørsel.

– Derfor må du alltid gjøre egne undersøkelser for å finne ut hva din bil er verdt.

Slik finner du bilens verdi

Om du er helt blank på hva bilen din er verdt, kan det være nyttig å begynne med å teste ulike bruktbilkalkulatorer på nett. Disse kan gi deg en indikasjon.

Det viktigste du gjør er å gå inn på Finn.no. Her legger du inn søkekriterier som matcher din bil så godt som mulig. Start med bilmodell, årsmodell og omtrentlig kilometerstand.

Hvis det finnes mange tilsvarende modeller til salgs, kan du være mer spesifikk i Finn-søket ditt. Er det få tilsvarende modeller på markedet, må du legge inn et bredere søk.

Eksempel:

Du skal selge en bil som har kjørt 100.000 kilometer

  • Er det mange tilsvarende modeller på markedet, kan du søke etter biler som har kjørt mellom 90.000 og 110.000 kilometer.
  • Er det få tilsvarende modeller på markedet, kan du søke etter biler som har kjørt mellom 50.000 og 150.000 kilometer.

Når du har funnet ut hvor spesifikk du kan være i søket og fortsatt ha et godt sammenligningsgrunnlag, lagrer du søket ditt. Ideelt sett bør du følge med på markedet over flere uker, slik at du ser hvilke biler som blir solgt og ikke.

Husk at prisen du ser på Finn ikke nødvendigvis er prisen bilen blir solgt for. Ofte selges biler for en lavere pris enn de annonseres med.

Vet du at bilen din i god stand, kan du legge deg i det øvre sjiktet av hva tilsvarende biler ligger ute for. Motsatt bør du legge deg i det lavere sjiktet om du vet at det er noe galt med bilen eller den for eksempel ikke har fulgt serviceheftet. Om du vet at det er noe galt med bilen, må du opplyse om dette til kjøper.

Hvor raskt du ønsker å selge bilen har naturligvis også betydning for hvor høyt du skal prise bilen. Lavere pris betyr som regel raskere salg.

Dame ser på data hjemme
Finn riktig verdi: Gå inn på Finn.no og legg inn søkekriterier som matcher din bil så godt som mulig. © NAF

Verdivurdering på bruktbil

Det er mye som påvirker verdien på en bruktbil i tillegg til årsmodell og kilometerstand, som du må ta med i vurderingen når du bestemmer deg for en pris:

1

Slitasje

Er bilen i god eller dårlig stand? Dette har mye å for om du skal prise bilen i det øvre eller lavere sjiktet sammenlignet med tilsvarende modeller. Er du usikker på bilens tilstand, kan du få en grundig tilstandsrapport gjennom NAF Test.

2

Garanti

Har bilen fortsatt gyldige garantier fra forhandler? Hvis ja, er det en ekstra trygghet for kjøper som kan gjøre bilen mer verdt.

3

Tilleggsutstyr

Vet du at din bil har tilleggsutstyr som ikke alle andre modeller på markedet har, kan dette være med på å øke verdien. Vær obs på at ikke alt tilleggsutstyr øker prisen.

4

Hvor du bor

Hvor i landet du selger bilen, kan ha stor betydning for prisen. Åpenbare eksempler er at en liten elbil gjerne vil være mer attraktiv i Oslo, mens en stor dieselbil som regel vil være mer attraktiv i distriktene.

5

Hvordan du selger

Selger du bilen din til en bilforhandler, vil du normalt få mindre for bilen enn om du selger den selv på privatmarkedet.


6

Markedet

Tilbud og etterspørsel på det tidspunktet du selger bilen er helt avgjørende for hvilken verdi den har. Generelt vil populære biler ligge ute til en høyere pris enn andre tilsvarende som er mindre populære, men riktig verdi ut fra bilens tilstand, alder, kilometerstand og vedlikehold kan bidra til å gjøre bilen mer attraktiv i markedet.

NAF Kjøpekontrakt

Kjøpekontrakten er salgets viktigste dokument og gir alle parter en tryggere handel. Med NAF Kjøpekontrakt kan du betale med Vipps og få gjort eierskifte hos Statens vegvesen og forsikret din nye bil. Ganske enkelt.

Dame overleverer bilnøkler til mann

Sist oppdatert: 18. juni 2024

Kasper Furulund Frøjd,

Les også


Fant du det du lette etter?