Salg av bruktbil:

Ulike måter å selge bil på

Dette er fordelene og ulempene ved å selge bil privat, til forhandler, på auksjon eller ved fullmaktsalg.


Tester ny bil bilkjøp
Husk kontrakt: Uavhengig av hvordan du selger bilen, er det viktig å skrive kjøpekontrakt. © NAF

Selge bilen privat

Hvis du skal selge bilen din privat på egenhånd, kan prosessen fort ta tid og ressurser. Du må blant annet lage annonse, vurdere tilbud og avtale prøvekjøring. I tillegg må du sørge for at kjøpet gjennomføres på en trygg måte.

«

Det kan være lurt å ta salgstest, så både du og selger får en oversikt over bilens tilstand.

En av fordelene ved å selge på egenhånd, er at du beholder hele kjøpesummen selv. For å finne bilens markedsverdi, kan du undersøke sider som Finn for å se hva biler av lik årsmodell, utstyrsnivå og kilometerstand ligger ute for.

Når du som privatperson selger bil, gjelder kjøpsloven. Du kan holdes ansvarlig dersom bilen er i dårligere stand enn kjøper har grunn til å regne med i inntil to år etter salget. Dette er en viktig grunn til å være ærlig om bilens tilstand. Det kan være lurt å ta salgstest, så både du og selger får en oversikt over bilens tilstand.

Selge til forhandler

Skal du selge bilen din til en forhandler, kan det være lurt å høre med ulike forhandlere om hvilken pris de kan tilby for bilen. Som regel vil du få en noe lavere kjøpesum enn ved privatsalg. Samtidig kan det være en raskere prosess som krever mindre av deg som selger. Vi anbefaler å undersøke om det er noen anmeldelser av forhandler før et eventuelt salg.

Du kan bli ansvarlig etter kjøpsloven også når du selger bilen til forhandler, men det skal mer til. Kjøper er en profesjonell part, og har bedre forutsetninger for å ta en vurdering av bilens tilstand enn privatpersoner. Salg via forhandler kan derfor være tryggere enn å selge privat.

Innbyttebil

En annen form for salg til forhandler, er å levere inn din bil i innbytte når du kjøper ny bil av forhandleren. Din nåværende bil brukes altså til å finansiere den nye bilen.

Også denne formen for salg til forhandler innebærer gjerne at du får lavere kjøpesum enn ved salg til privatperson. Fordelen er at prosessen kan være lettere, og du vil typisk ikke være uten bil mellom salg og kjøp. Det skal en del til før du kan bli ansvarlig for eventuelle feil.

Fullmaktsalg

Fullmaktsalg betyr at en bilforhandler selger bilen på vegne av deg. Du betaler forhandleren for å markedsføre og selge bilen for deg, men det er fortsatt du som står som selger av bilen.

Vi fraråder fullmaktsalg. Når du selger gjennom en forhandler, vil forbrukerkjøpsloven gjelde i stedet for kjøpsloven. Det gir kjøper bedre rettigheter enn det som gjelder når du selger bilen privat. Det er en lavere terskel for at du som selger kan bli holdt ansvarlig for feil, og det er lenger reklamasjonsfrist. Som selger av bilen får du altså økt ansvar. I tillegg må du betale et vederlag til forhandler for salget av bilen.

Salg via auksjon

Et annet alternativ er å legge ut bilen på auksjon gjennom et selskap som tilbyr auksjonssalg av bil. Det varierer fra selskap til selskap om både privatpersoner og forhandlere kan by på bilen. Nettbil er eksempel på et selskap hvor bilen kun auksjoneres til forhandlere. Forhandlere vil beregne seg en fortjeneste ved videresalg av bilen, og du må derfor regne med at prisen på bilen blir lavere ved bud fra forhandlere enn om du selger privat på egen hånd. Du kan holdes ansvarlig for feil ved bilen etter kjøpsloven, men det skal mer til før du blir ansvarlig hvis det er en forhandler som kjøper bilen.

Denne metoden kan nok anses som mer uforutsigbar. I stedet for at du forhandler pris med kjøper, er det budrunden mellom mulige kjøpere som avgjør kjøpesummen.

Husk kjøpekontrakt!

Uavhengig av hvordan du selger bilen, er det viktig å skrive kjøpekontrakt. Bruker du NAFs kontrakt skjer signering, betaling og eierskifte samtidig.

Publisert: 25. mai 2023

Sist oppdatert: 8. februar 2024

Emilie Castle,

Les også


Fant du det du lette etter?