Den store piggdekkfeilen

Piggdekk sikrer en mot skrens på isglatt føre, men flere opplever likevel å skli på piggdekkene sine. Her er ekspertenes forklaring på hva som feiler.


Kvinne kjenner på lufttrykket i piggdekkene sine.
Når piggdekkene har for mye luft i seg får de ikke et ordentlig grep, fordi en del av piggene blir liggende på siden av dekket og ikke får kontakt med underlaget. © NAF

Kort fortalt:

  • Sklir du på isen trenger ikke det bety at det er noe galt med dekkene.
  • Kontroller dekktrykket, og hvor mye luft du har i dem.
  • Tilpass dekktrykket til din egen og sykkelens vekt.

Sykkel er et ypperlig fremkomstmiddel i de kaldere sesongene, selv om det vinteren kommer med et glattere føre. Å skifte til piggdekk er et must og vil gjøre ferden på glatte veier tryggere og mer behagelig. Likevel kan feil bruk av piggdekk gjøre at man kan sklir på isen og føler seg utrygg.

For mye luft gir dårlig grep

Problemet trenger ikke være noe annet enn at du rett og slett har pumpet for mye luft i dekkene dine. Når piggdekkene har for mye luft i seg får de ikke et ordentlig grep, fordi en del av piggene blir liggende på siden av dekket og ikke får kontakt med underlaget. En enkel løsning vil være å ta ut litt luft av dekkene.

Enten du sklir på den milde vinterasfalten eller på isen, mener ekspertene vi har snakket med at for mye luft i dekkene er et vanlig problem. Mye luft gir lite bevegelse i dekket og fungerer litt som en høyhælt sko på is. Litt mindre luft gjør at dekket brettes litt ned og du får mer gummi og flere pigger i bakken.

Individuell tilpasning

Under tester av piggdekk utført i laboratorium, pumpes dekkene til anbefalt trykk. I utgangspunktet skal dekkene fungere godt med vanlig trykk i dekkene, men trykket vil variere i forhold til sykkelen og syklistens vekt i forhold til dekkene. Derfor er det lurt å kjøre inn dekkene og være litt forsiktig i starten.

NAF SYKKEL

Er din sykkel registrert?

Vi har laget et sykkelmedlemskap for deg med ett mål: Å skape en tryggere og enklere sykkelhverdag.

Illustrasjon av mann med hund på sykkel

Publisert: 1. november 2023

Sist oppdatert: 12. mars 2024

Janne Pedersen,

Les også


Fant du det du lette etter?