Vask og vedlikehold av sykkelen om vinteren

Sykler du hele året? Om vinteren bør du vaske sykkelen fri for skitt og salt for å unngå rust og unødvendig slitasje. Her er våre beste vasketips.


Nærbilde av rengjøringsmidler til sykkel.
Få skylt av saltet som legger seg på nav, skjermer, kjede og ramme. Det er ikke farlig om det er litt skitt igjen, det viktigste er å få bort alt saltet. © NAF

Kort fortalt:

  • Salt og skitt sliter på sykkelen om vinteren
  • Motor, gir og drivverk på elsykkelen er spesielt utsatt
  • Vask sykkelen og smør kjedet ukentlig

Ukentlig vask for hverdagssyklistene

Dersom du sykler hver dag om vinteren, bør du vaske sykkelen ukentlig.

Finn frem en bøtte med vann, sykkelsåpe eller vanlig Zalo og en svamp eller klut. Få skylt av saltet som legger seg på nav, skjermer, kjede og ramme. Det er ikke farlig om det er litt skitt igjen, det viktigste er å få bort alt saltet.

Dersom du lar sykkelen stå er par dager uten å vaske den om vinteren, vil du raskt se at den begynner å ruste. Det vil vi unngå!

Smøring av kjede

Vedlikehold av kjedet er viktig for at sykkelturen skal være behagelig. Etter at sykkelen er vasket og tørket, kan du ta litt olje på kjedet. Er kjedet for tørt, kan det gi fra seg ulyd og kjennes hakkete når du tråkker.

Ikke overdriv bruken av olje, og tørk av overflødig olje til slutt. For mye olje vil tiltrekke seg støv og skitt. Smøring av kjedet kan gjerne gjøres hver gang du vasker sykkelen.

Spesialvask for elsykkel?

En elsykkel kan vaskes som en helt vanlig sykkel. Elektriske deler som motor og display tåler vintersykling og vasking, men pass på at at deksler sitter godt på og at det ikke er noen gliper som vannet kan trenge gjennom.

Motor, gir og drivverk på elsykkelen blir utsatt for mye slitasje fra salt og skitt. Dersom du vil at elsykkelen skal holde seg i best mulig stand og bli utsatt for minst mulig slitasje, bør du vaske ukentlig, i tillegg til å smøre kjedet.

NAF SYKKEL

Er din sykkel registrert?

Vi har laget et sykkelmedlemskap for deg med ett mål: Å skape en tryggere og enklere sykkelhverdag.

Illustrasjon av mann med hund på sykkel

Publisert: 27. desember 2022

Sist oppdatert: 12. mars 2024

Janne Pedersen,

Les også


Fant du det du lette etter?