Dugg på innsiden av vinduene til en grå bil

Å kjøre med duggete ruter er straffbart:

Fjern dugg på innsiden av bilvinduene

Om høsten dugger ofte rutene i en parkert bil, og lite er mer irriterende enn gjenstridig dugg når du har dårlig tid. Her er våre tre enkle tips.

© NAF
1

Få fukten ut av bilen

Om høsten drar vi ofte med oss vann inn i bilen, og dette gir høy fuktighet inne i bilen. Derfor er det lurt å få tørket opp bilen innimellom.

Få vekk vann fra gulvmattene og prøv å finne en plass du kan få luftet ut av bilen.

Det går også an å kjøpe seg en avfukter beregnet for bil for å få fuktigheten ut. Er det lenge siden kupéfilteret er byttet ut, vil mer dugg bli hengende igjen i bilen lenger enn det bør.

2

Bruk forvarmer eller aircondition

For de som har forvarmer i bilen gjelder det å huske å bruke den. Noen kan styre den med en app på telefonen, mens andre må starte den eller forhåndsinnstille den i bilen.

Sett i gang forvarmeren en halvtimes tid før du skal kjøre. Da er dugget borte og kupéen god og varm.

De som ikke har forvarmer, må kjøre på med full defroster og bruke airconditionen i bilen for å bli kvitt dugget.

Det er viktig å bruke aircondition og ikke bare vifta i bilen. Aircondition bidrar til å tørke luften slik at dugget forsvinner raskere

3

Hold rutene rene

Dugget forsvinner raskere på rene ruter. Vask derfor rutene i bilen ofte. Det beste til denne jobben er salmiakkvann som fjerner den tynne filmen av skitt på innsiden av rutene.

Ikke bare hjelper dette for at dugget forsvinner raskere, men du har også langt bedre sikt i lav høstsol.

Mye dugg i bilen er straffbart

Du skal ha god sikt når du kjører bil. Derfor er det straffbart å begynne kjøreturen før dugget er borte. Loven sier at du skal ha sikt til alle sider. Hvis ikke, kan det vanke et forenklet forelegg.

Før du kjører må du få vekk dugget fra frontruten og rutene på fordørene. Da har du den sikten du trenger og kan kjøre sikkert avgårde

NAF SENTER

På tide å bytte vindusviskere?

Gode vindusviskere er viktig for å sikre god sikt og trygg kjøring. Vi anbefaler at du sjekker vindusviskerne regelmessig, spesielt på høsten da det er mørkere og ofte mer nedbør.

Skift av vindusviskere på bil hos NAF Senter Bergen Kokstad

Publisert: 25. september 2023

Sist oppdatert: 30. november 2023

Jan Harry Svendsen,

Les også


Fant du det du lette etter?