Hold avstand og del veien

Motorsykler og sykler på veiene er et sikkert tegn på at våren er her. Vi må gi plass til alle, slik at hver og en av oss kan føle seg trygge i trafikken. Her er våre tips.


motorsykler deler vei med bil
© NAF

Kort fortalt:

  • Alle må gi tydelige tegn og overholde trafikkreglene.
  • Du som kjører bil må sjekke speilene og blindsonene ofte.
  • Du som fører av en tohjuling må avpasse farten etter forholdene.

Sjekk speilene og blindsonene ofte

For mange bilister kan det være en brå overgang når man etter vinteren ikke lenger er vant til å se trafikanter på to hjul, med og uten motorer. Før vi blir vant til å dele veien igjen, må du som bilist være ekstra oppmerksom i veikryss, følge nøye med og sjekke speilene og blindsonene ofte.

Samspill er nøkkelen

Mopeden, motorsykkelen, elsykkelen og sykkelen er mindre enn biler og vogntog, og de er derfor nærmere enn du tror. Det er viktig å gi tegn og at vi alle overholder trafikkreglene. Med et stadig økende salg av elsykler må man også huske at det som tilsynelatende ser ut som en vanlig sykkel, har elektrisk motor og kan ha stor fart også i oppoverbakker.

Som bilist er man nødt til å tenke som en som sitter bak styret til en tohjuling, og som fører av en tohjuling må man tenke som en bilist.

Vi må gi plass til alle, slik at hver og en av oss kan føle seg trygge i trafikken.

avstand mellom bil og sykkel på veien
© NAF

Gi tegn og synligjør deg

Mopedistene, motorsyklistene og syklistene har også et eget ansvar for å gjøre seg selv mest mulig synlig i trafikkbildet ved å bruke tegn, fart og plassering på en smart og tydelig måte.

Bruk fart og plassering aktivt, slik at andre ikke kan kjøre på deg. Prøv å se om bilføreren har oppdaget deg. Se på forhjulene hvor de peker og om de ruller.

La det være lett å oppdage deg. Gi tegn og bruk lys og refleksvest eller klær med sterke farger, også på sommeren.

Er veien trygg?

Tohjulingene må også være svært oppmerksomme på veien de kjører eller sykler på. Det er ikke sikkert alle sykkelfelt, veier og gangveier er kostet fri for sand og skitt etter vinteren, og med litt rusten teknikk er det lett å feilberegne farten når grepet er dårlig.

Avpass farten slik at du ikke sklir på sand og skitt.

Frisk opp kunnskapene

Vår anbefaling til mopedistene og motorsyklistene er å ta et kjørekurs tidlig i sesongen, og slike kurs tilbyr NAF MC over hele landet. Forhåpentligvis tar det bort rusten og hindrer at du havner i en ulykke. Uansett så anbefaler vi å ta det ekstra rolig de 50 første milene på motorsykkelen.

Ta kontakt med din nærmeste NAF MC-klubb for å se når neste kurs er satt opp.

Publisert: 3. april 2023

Sist oppdatert: 30. november 2023


Les også


Fant du det du lette etter?