Husk at du deler veien med tusenvis av skolebarn!

Det er skolestart og mange barn skal ut langs veiene igjen. Det er viktig at barn og foreldre opplever skoleveien som trygg. Her er våre syv råd til deg som sjåfør.


familie i overgangsfelt
© NAF

Skap en trygg skolevei:

  • Beregn nok tid og unngå stress.
  • Vis respekt for fartsgrensene og kjør pent.
  • Lær barna tidlig riktig adferd i trafikken.

Foreldre føler skoleveien er farlig

Så mange som hvert tredje barn kjøres jevnlig til skolen, viser en undersøkelse gjennomført av Norstat for NAF, våren 2022, Tidsklemma og trafikkfarlige skoleveier er årsaker til at mange barn blir kjørt.

Å gå eller sykle til skolen kan både være sosialt og god avkobling for barna og de voksne som følger dem. Utrygge skoleveier kan derimot føre til at flere foreldre velger å kjøre barna til skolen i stedet for å la dem gå eller sykle. Her må politikerne lytte til foreldre og skoler rundt om i kommunene og legge ned mer innsats i å trygge skoleveiene.

Gutt går til skolen
Aksjoner: Foreldre og skoleledelsen ved Heggedal skole er bekymret for barnas trafikksikkerhet. Sammen med lokalmiljøet gikk NAF Asker og Bærum til aksjon, og satte søkelyset på denne farlige veistrekningen. © NAF

Syv råd for trygg skolevei

Vi i NAF har et sterkt engasjement for trafikksikkerhet og oppfordrer derfor alle foreldre og foresatte til å øve på skoleveien sammen med barna.

Bruk tid til å lære barna riktig adferd i trafikken og gjør det du selv lærer barna. Det kan også være lurt å alliere seg med andre i nabolaget som man kan gå, sykle, kjøre eller ta buss sammen med.

Vi har utarbeidet syv råd som skal hjelpe foreldre og foresatte til å øke trafikksikkerheten rundt skoler og på skoleveiene;

Aksjoner: Foreldre og skoleledelsen ved Heggedal skole er bekymret for barnas trafikksikkerhet. Sammen med lokalmiljøet gikk NAF Asker og Bærum til aksjon, og satte søkelyset på denne farlige veistrekningen.

Vi jobber for trygge og trivelige skoleveier

Det finnes ikke en klar definisjon av hva som skal regnes som særlig farlig skolevei. Det gjør det vanskelig å holde kommunen ansvarlig. Sammen med våre lokalavdelinger jobber vi for:

  • Å skape varige endringer for barna og foreldrene – det skal bli tryggere og bedre å gå eller sykle til og fra skolen.
  • Å engasjere foreldre og andre i nærmiljøet, slik at de er med på å gjøre en forskjell.
  • Å bidra til at flere barn går eller sykler til skolen. Da må forholdene legges til rette for det.

Helt super skolevei

Vi i NAF jobber for bedre sikkerhet og et tryggere miljø på skoleveiene. Vi ønsker å skape oppmerksomhet på det som skaper farlige situasjoner langs skoleveien.

Aksjon trygg skolevei

Publisert: 12. august 2022

Sist oppdatert: 30. november 2023

Ingunn Handagard,

Les også


Fant du det du lette etter?