Biler i rundkjøring

Slik kjører du i rundkjøringer

Det finnes faktisk ikke særskilte trafikkregler for kjøring i rundkjøring. Det gjelder å tilpasse de reglene som allerede finnes for veikryss.

© NAF

Slik oppfatter andre hva du skal i rundkjøringen:

  • Farten din inn mot rundkjøringen
  • Plassering i kjørebanen
  • Bruk av blinklys

Uansett type kryss, gjelder de samme reglene for bruk av tegn.

Gi tegn

Noen synes rundkjøringer er for trange - men det er et bevisst valg. Jo skarpere svingen er, desto lavere fart får vi og personskadeulykker går ned.

Det viktigste når du kjører inn i en rundkjøring er å gi tegn, både på vei mot rundkjøringen og på vei ut. Hensikten med å gi tegn er å skape best mulig kommunikasjon mellom trafikantene – slik at andre skjønner hva du skal gjøre.

Huskeregler for rundkjøring

Skap flyt i rundkjøringen

Når du kjører bil er det viktig å vise hensyn til andre trafikanter, bruke tegn og få trafikken til å flyte – det skaper mindre kø. Er du i tvil om hvilke regler som regler som gjelder, følger du vegtrafikklovens paragraf 3:

“Enhver skal ferdes hensynsfullt og være aktpågivende og varsom så det ikke kan oppstå fare eller voldes skade og slik at annen trafikk ikke unødig blir hindret eller forstyrret.”

Husk forøvrig at skilt overstyrer regler. For eksempel er det slik at vikepliktskiltet overstyrer høyreregelen. Det samme gjelder skilt som forteller om plassering inn mot rundkjøringen og veioppmerking som gir samme informasjon.

Slik kjører du i en rundkjøring

© Statens vegvesen

Publisert: 18. november 2022

Jan Harry Svendsen,

Les også


Fant du det du lette etter?