Bruker du refleks i høstmørket?

Refleksvesten er flittig brukt på barn, og voksne er flinke til å bruke refleks når de trener. Men der voksne synder mest er til og fra jobb, når allværsjakka, kåpen eller frakken er på.


Gutt med refleks
© NAF

Kort fortalt:

  • Bruk alltid refleks i mørketiden, også langs veier med belysning
  • Refleksvest eller reflekssele gir best synlighet
  • Har du en veske, sekk eller jakke du bruker hver dag – la refleksen alltid være på.

Refleks til barna, men hva med voksne?

Høstmørket er over oss. Hver centimeter av barna dekkes i refleks, men hva med de voksne? Se på filmen nederst i denne saken. Forskjellen mellom når personene har på seg refleks og når de ikke har det er enorm. Det er også store forskjeller i synlighet avhengig av hvilken refleks de bruker.

Refleks vil nok aldri være moteriktig, men det er viktig å være klar over hvor lite synlig du er uten refleks. Spesielt ved siden av barna som lyser opp, fulle av refleks, er du selv nærmest usynlig.

«

Visste du at en bilist som kjører med nærlys i 50-sonen, har bare to sekunder på å avverge en ulykke når sjåføren oppdager en fotgjenger uten refleks?

Visste du at en bilist som kjører med nærlys i 50-sonen, har bare to sekunder på å avverge en ulykke når sjåføren oppdager en fotgjenger uten refleks?

Med refleks ville sjåføren oppdaget den gående på 150 meters avstand og hatt 10 sekunder til rådighet.

Det kan være forskjellen på liv og død.

Mange gode alternativer til refleksvesten

Refleksvest og reflekssele er suverent best på å gjøre deg synlig. Barna er flinke til å bruke dette, men vi forstår jo at voksne folk ikke tar på seg refleksvest på vei til jobb eller skole i byen. Det viktigste er at du bruker refleks.

Det finnes mange fine refleksplagg og sekker, bager og handlenett med refleks som du kan velge i stedet. Et refleksbånd rundt armen er også en enkel og god løsning.

Mann med reflekssele
Refleks: Bli sett i mørket med en enkel reflekssele. Foto: Jan Harry Svensen / © NAF

Bruk refleks riktig

Hvor du plasserer refleksen er vel så viktig som refleksevnen. Tommelfinger-regelen er å plassere refleksen fra midjen og ned på voksne og større barn, og mellom midje og nakke på mindre barn.

Lav plassering av refleks gjelder spesielt hvis du går i urbane strøk, hvor bilene ofte kjører med nærlys. Går du steder der bilene i større grad bruker fjernlys, må refleksen plasseres høyere på kroppen.

Jo flere vinkler refleksen synes fra, jo bedre. Husk at du må synes både bakfra og forfra. Dette gjelder også for syklister og de som triller barnevogn. Et tips er å teipe rammen på sykkelen eller barnevognen med refleks, så du også synes fra siden når du krysser gata.

Publisert: 12. oktober 2022

Sist oppdatert: 30. november 2023

Janne Pedersen,

Les også


Fant du det du lette etter?