Test av praktiske refleksprodukter

Vi har testet nye moteprodukter med refleks som er sluppet på markedet. Men ikke alt imponerer.


familie med og uten refleks i mørket
© NAF

Kort fortalt:

  • Ikke alle moteriktige refleksprodukter har særlig effekt
  • Små reflekser har generelt ganske dårlig refleksjonsevne
  • De tradisjonelle refleksene, som bånd og refleksvest, har best effekt

Moteprodukter av ymse kvalitet

Vi har lang erfaring med å teste refleksprodukter, og har de siste årene hatt større fokus på å teste nye moteprodukter med refleks som er sluppet på markedet. Men ikke alt imponerer.

Av erfaring vet vi at disse moteproduktene ikke kan erstatte den tradisjonelle refleksen rett og slett fordi refleksevnen ikke er god nok.

Blant de nye produktene på markedet er det noen som imponerer; et handlenett i refleksmateriale og refleksteip. Dette er produkter som har veldig god refleksevne, i tillegg til at de er praktiske i bruk.

handlenett med refleks i mørket
© NAF

Buttons og veskepynt med refleks

Vi kjøpte inn lignende produkter på nytt, for å sjekke synligheten i høstmørket. Vår konklusjon er igjen at mange at disse smårefleksene i seg selv har for dårlig refleksevne til at de kan brukes alene. De bør helst brukes i tillegg til andre refleksprodukter som synes bedre.

I tillegg synes veskepynten og buttons bare forfra, så de må brukes i tillegg til noe annet.

småreflekser i mørket
© NAF

Refleks til sykkel og barnevogn

Mange syklister er flinke til å bruke lys både foran og bak, men er lite synlig fra siden.

Et tips er å sørge for at selve dekkene på sykkelen har refleks. Alternativt kan du bruke refleksteip på rammen av sykkelen.

Refleksteipen er et veldig godt alternativ for å sette refleks på produkter du allerede har. Den sitter godt på barnevogner, sykler og til og med sekker.

Vi har også testet klistermerker til barnevogn-hjulene, men disse fungerte dårlig. Vi tror noe som klistres på hjulet kommer til å falle av så fort de blir våte. Da er det å teipe rammen et bedre alternativ.

refleksteip på sykkel i mørket
Sykkel: Refleksteipen er et veldig godt alternativ for å sette refleks på produkter du allerede har. © NAF
barnevogn refleks i mørket
Barnevogn: Vi har også testet klistermerker til barnevogn-hjulene, men disse fungerte dårlig. Å teipe rammen et bedre alternativ. © NAF

Plassering vel så viktig

Vår brukstest viser også at plassering av refleksen er viktig.

Vi testet refleksevnen til luer med reflekstråd på to barn med ulik høyde. Luen var myk og derfor godt likt av testpersonene, men refleksevnen stod til stryk.

Test av luene viser hvor viktig riktig plassering er. Luene sitter for høyt til at nærlysene fra bilen treffer riktig. Da blir refleksen i luen lite synlig.

luer med refleks i mørket
Plassering: Test av luene viser hvor viktig riktig plassering er. Luene sitter for høyt til at nærlysene fra bilen treffer riktig. Da blir refleksen i luen lite synlig. © NAF

Det enkle er det beste

Alt i alt er det den tradisjonelle refleksbrikken og refleksbåndene er blant de billigste, enkleste og mest effektfulle refleksene. De er begge allsidig og synes fra alle kanter, de finnes i alle former og farger, så alle kan finne en de liker.

Husk at skal du kjøpe en ny vest, sele, bånd eller brikke bør du se etter CE-standard EN13356 eller EN1150. Det garanterer en minimumsstandard for refleksjon. I tillegg bør du sjekke produktets refleksevne i butikken ved å lyse på produktet med mobilen.

Publisert: 15. oktober 2019

Sist oppdatert: 30. november 2023

Janne Pedersen,

Les også


Fant du det du lette etter?