Stor hengekøye

Hengekøyetrenden har på ingen måte avtatt, men ikke alle sover like godt i den tradisjonelle hengekøyen. Alternativet kan være en hengekøye som både fungerer som en stol og lover en bedre liggestilling.  


Hengekøye i skogen
Foto: Eirik Aspaas / © NAF

Hengekøye fra Amok Equipment

Overnattingsform: Hengekøye
Produsent:
Amok
Modell:
Draumr 5.0 XL med liggeunderlag og tarp. (selges separat)
Kjøpes hos: Amok Equipment
Pris for testmodell:
5197 kroner (totalpris).
Vekt:
Totalt 3 kg
Antall personer:
1

Komfortabel hengekøye

Hengekøyen fra den norske produsenten Amok har en helt spesiell utforming som gir en rettere og mer åpen sengeplass.

Det gjør at du får en åpen sove- og sittestilling som gjør at du kan nye omgivelsene i større grad enn den mer tradisjonelle hengekøyen.

Hengekøyen har instrukser for hvordan du henger den opp på pakken. Ved å justere noen stropper velger du mellom å ligge, litt mer oppreist eller å sitte i god sittestilling. Det gjør hengekøyen mer allsidig og passende for de som sliter med å finne en god sovestilling i hengekøyen.

Må bruke spesifikt liggeunderlag

Ett av minusene er at du må bruke et luftbasert liggeunderlag. Amok tilbyr et spesial-liggeunderlag til Draumr 5.0, men oppgir også dimensjonene du trenger så du kan se om det du allerede eier kan passe.

Selve liggeunderlaget pumper du opp ved en posepumpe, så det går raskt.

Hengekøyen har myggnetting du fester med en glidelås. Denne fester du lett når du har satt/lagt deg i hengekøyen.

Kombinerer du hengekøyen med tarp er du rustet for overnatting i all slags vær.

Hengekøye i skogen
Sov ute: Hengekøyen fra Amok Equipment er en ekstra stor hengekøye. Heng den opp mellom to store trær og nyt natten i det fri. Foto: Eirik Aspaas / © NAF

Hengekøyen vi testet er noe mer tidkrevende å henge opp fordi den krevde i større grad riktig oppheng for å få hengekøyen stabil. Men her som med alt annet, øvelse gjør mester.

To størrelser - velg riktig

Du kan velge mellom to størrelser, og det er viktig å velge riktig lengde. Vi har testet begge lengdene og merket at det var vanskelig å bytte mellom sitte- og liggestillingen når hengekøyen var for stor.

I det hele tatt krever det litt tilvenning å bytte mellom å ligge og sitte. Det er en teknikk du må mestre for å dytte eller sparke hengekøyen inn i sittestilling. Med litt øvelse fikk vi det til, men det var ikke helt enkelt i starten.

Mann i hengekøye
Du bytter fra ligge- til sittestilling ved å stramme stroppene. Foto: Eirik Aspaas / © NAF

Sammenlignet med den mer tradisjonelle hengekøyen som vi testet i fjor, så er Amok et dyrere alternativ og tar noe mer plass. Men til gjengjeld får du mer komfort, som fort er verdt de ekstra kronene.

«

Størrelsen på liggeunderlaget gjør at hele kroppen er dekt. Det bidrar til bedre sovekomfort og isolering for kulde.

Eirik testet å sove i Draumr 5.0 fra Amok Equipment:

-Jeg er veldig glad i å sove i hengekøye, og gjør dette så ofte jeg kan. Hengekøyen fra Amok er enkel å henge opp og det hele er gjort på et par minutter. Det tok ikke noe særlig lenger tid enn jeg ville brukt på den tradisjonelle hengekøyen jeg bruker i dag.

Det du bruker tid på er å få justert hengekøyen til å henge rett, og eventuelt litt ekstra tid på å få opp tarpen. Det krever også litt tilvenning å gå fra liggestilling til sittestilling, men det er et pluss å kunne bytte mellom de to.

En stor fordel er at størrelsen på Amok er perfekt, og at størrelsen på liggeunderlaget gjør at hele kroppen er dekt. Det bidrar til bedre sovekomfort og isolering for kulde. Etter å ha testet Amok en helg er førsteinntrykket at denne er laget for folk som liker å ha det behagelig på tur, men som også liker å pakke lett. Alt utstyret tar lite plass i bunnen av sekken, og inneholder absolutt alt man trenger for en behagelig natt. Sammenlignet med hengekøyen jeg har i dag er dette definitivt noe jeg vil vurdere å bruke igjen.

Eirik testet en natt i hengekøyen Draumr 5.0 XL  fra Amok Equipment

Fordeler:

  • Kombinert stol og seng
  • Komfortabel sovestilling
  • Romslig
  • Tett myggnetting som stopper alt av mygg og knott

Ulemper:

  • Stiv pris sammenlignet med tradisjonell hengekøye
  • Krever tilvenning å bytte mellom ligge- og sittestinning
  • Skal du ha med den totale pakka på tur, er det plasskrevende

Dette produktet ble testet våren 2021.

Se alle overnattingsformene vi har testet:

Publisert: 17. april 2023

Sist oppdatert: 30. november 2023


Les også


Fant du det du lette etter?