Oppblåsbart telt: Heimplanet The Cave

Frister ikke det tradisjonelle teltet med styrete teltstenger? Da er et oppblåsbart telt veien å gå. Pump opp teltet og se det sprette opp. Når du er ferdig slipper du opp luften og stapper det ned i posen. 


Mann med oppblåsbart telt
© NAF

Oppblåsbart telt fra Heimplanet

Overnattingsform: Telt
Produsent: Heimplanet (fra DerUte)
Modell: The Cave
Pris på testmodell: 9.990 kroner.
Vekt: 4,8 kg
Antall personer: 2 - 3 personer (to voksne) 

Ingen teltstenger – kun luft

Vi har testet The Cave, et oppblåsbart telt fra den svenske produsenten Heimplanet. Det ser utenomjordisk ut som om det var laget for å kolonisere Mars. Men det er et smart, praktisk enkelt telt som kanskje senker terskelen for å telte ute.

Konseptet er enkelt. I stedet for teltstenger har du luftkanaler som holder teltet oppreist. Når du er klar for avreise slipper du luften ut av kanalene og stapper teltet ned i sekken og dytter ut lufta mens du pakker ned teltet.

Første gang du slår opp The Cave er litt mer tidkrevende enn de resterende gangene. Ved første bruk må teltet monteres sammen. Det er ikke verre enn at innerteltet må festes til ytterteltet og ytterteltet festet til luftekanalene.

oppsett av oppblåsbarbart telt
Kun luft: For de som er lei av teltstenger, har du heller luftkanaler som holder teltet The Cave" oppreist. © NAF

Luftekanalene er laget av et sterkt og tilsynelatende slitesterkt materiale. Luftekanalene er også laget slik at skulle det bli hull ett sted, så kollapser ikke teltet. Alle kanalhjørnene er koblet sammen med en slange med en klype. På denne måten fungerer hver kortside av luftkanalene, altså hver vinkel som en separat del. Luft kan gå ut av en del av kanalen uten at teltet kollapser midt på natta. Det er en fin sikkerhet.

Luftekanalene kan også lett repareres og lappes som en sykkelslange, nettopp på grunn av denne oppbyggingen.

«

Det tok ikke mer enn fem minutter fra jeg åpnet posen til teltet var ferdig slått opp.

Teltet har ikke et nevneverdig fortelt, kun en tynn liten stripe å putte skoene i. Hjørnene inni teltet fungerer som oppbevaringshjørner. I tillegg er det mange oppbevaringslommer i vegger og tak som er praktiske å bruke. Med været vi ofte har i Norge, skulle vi gjerne hatt noe form for fortelt samtidig som vi ser at utformingen av teltet ikke tillater det. Er det viktig for deg ville jeg rett og slett valgt et annet telt.

Teltet veier nesten 5 kg, så det er et tungt telt å bære for langt. Men skulle du ønske å ta det med på tur er det mulig å fordele de tre delene (innertelt, yttertelt og luftkanaler) på tre sekker og fordele vekten.

Eirik og barna sov i The Cave fra Heimplanet:

-Jeg er ikke veldig erfaren som camper og har samtidig endel dårlige erfaringer med regn. Tuva har sovet i telt en gang tidligere, mens det er Emil sin første gang.

For en ikke veldig erfaren camper synes jeg dette var litt mye å betale for et telt, men jeg har samtidig inntrykk av at teltet er av god kvalitet. Det virket som «bærestengene» (luftkanalene) var robuste og tåler litt. Det er viktig når man tenker på at det er luft som holder konstruksjonen oppe.

Teltet var veldig lett å slå opp og veldig lett å pakke ned. Det tok ikke mer enn fem minutter fra jeg åpnet posen til teltet var ferdig slått opp. Det skal vel nevnes at teltets tre deler allerede var satt sammen, slik at det bare var å brette ut og klargjøre for pumping. Barna syntes det var gøy å være med å pumpe. Teltet er også lett å flytte rundt på for å finne et optimalt sted å sove, selv etter det er satt opp.

Familie med oppblåsbart telt
Telttur: Vår tester Espen, tok med seg barna Emil (6) og Tuva (10) på telttur. Det falt i smak for både store og små. © NAF

The Cave hadde en god størrelse til en voksen og to barn for soving, men ikke stort nok til å oppholde seg over lengre tid ved dårlig vær. Det var litt slitsomt å måtte gå gjennom to runde dører for å komme seg inn, spesielt på morgenen da det var veldig vått og man helst ville holde våte støvler og sko utenfor.

Jeg er 180 cm og teltet var akkurat stort nok til meg. Jeg kjente teltduken i hodet og ved beina i liggende stilling. Ellers var teltet praktisk med gode oppbevaringslommer på begge sider inne i teltet – perfekt til vannflasker, snacks og annet man vil oppbevare uten at det ligger i bunnen. Og teltet ser jo vanvittig kult ut!

Espen testet det oppblåsbare teltet en natt med barna Tuva og Emil

Fordeler

  • Deilig å ikke styre med stenger.
  • Raskt å slå opp og pakke ned.
  • System for lapping og reparasjon om det blir hull i luftkanalene.

Ulemper

  • Teltet er tungt. Er usikker på om det er optimalt å bære på lengre turer alene.
  • Prisen er litt stiv.
  • Klønete å komme seg inn og ut av teltet.
  • Savnet noe form for fortelt.

Dette produktet ble testet våren 2021.

Se alle overnattingsformene vi har testet:

Publisert: 17. april 2023

Sist oppdatert: 30. november 2023

Marlene Engan Aasen,

Les også


Fant du det du lette etter?