Sjekk førerkortet før du trekker henger med elbil

Flere av de større elbilene kan trekke tilhenger. Men sjekk om du har riktig førerkort for å trekke henger med en tung elbil.


Elbil med tilhenger

Relaterte saker

Kort fortalt

  • Høy egenvekt på store biler begrenser førerkort klasse B og tilhenger.
  • Tillatt totalvekt på bil og tilhenger må legges sammen.
  • Feil førerkort er det samme som å kjøre uten gyldig førerkort.

Nordmenn elsker tilhengerfeste

Utvalget av elbiler øker, men fortsatt er det bare et fåtall som kan trekke henger. Nordmenn elsker hengerfeste, selv om de ikke nødvendigvis bruker det så ofte.

NAF har spurt et utvalg medlemmer om hva som kreves av en elbil, og over halvparten av de spurte forlanger hengerfeste. Dette er faktisk det viktigste kravet til en elbil for mange, nest etter tilstrekkelig rekkevidde.

Gjelder alle typer biler

Lovverket omkring henger og førerkort gjelder selvsagt alle typer biler, enten de går på elektrisitet, bensin eller diesel. Populære biler som Volvo XC90, BMW X5 og Audi Q7 har også begrensninger når man skal trekke henger med førerkort klasse B. Men generelt er elbiler noe tyngre enn tilsvarende biler med forbrenningsmotor. Dermed støter man fortere på begrensningene.

Les også: Slik laster du tilhengeren trygt og sikkert

Elbiler som kan trekke henger

I dag er det flere elbiler som kan trekke en tung henger, samt rekke både eksisterende og kommende elbiler har mulighet for lett tilhenger. Bruk Elbilguiden og kryss av for hengerfeste for å søke på biler som kan ta henger.

«Tillatt totalvekt» er beregningen

Skal du trekke tilhenger, må du sjekke bilens og tilhengerens vognkort. Står det at bilen kan trekke 750 kilo, betyr ikke dette at du kan trekke en henger på 750 kilo som du deretter fyller med last. Tilhengerens vognkort oppgir «tillatt totalvekt», og det er dette tallet som teller. Ikke hengerens egenvekt (vekt som tom).

Dermed vil hengerfestet på både I-PACE og spesielt Nissan e-NV200 være for lite til utleiehengere fra bensinstasjonen og familiens båthenger eller campingvogn.

I-PACE og Model 3 med hengerfeste vil typisk kunne trekke små «hagehengere».

Les også: Alt du må vite om bombrikke og elbil

Førerkortet ditt avgjør

Sjekk også førerkortet før du legger i vei med tilhenger og elbil. Elbiler er som regel tyngre enn bensin- og dieselbiler av samme størrelse. Med en tilhenger på 1800 kilo tillatt totalvekt skal det ikke mye til før man tipper over 3500 kg tillatt totalvekt på bil og tilhenger til sammen. Og førerkort klasse B begrenser seg i prinsippet til nettopp 3.500 kg.

De to reglene for tilhenger og klasse B

  • Med førerkort klasse B kan du trekke en tilhenger med maksimalt 750 kg tillatt totalvekt med en bil med tillatt totalvekt inntil 3.500 kg.

Her overstiges den magiske førerkortgrensen på 3.500 kilo for hele vogntoget, men det er tillatt så lenge hengerens totalvekt ikke er mer enn 750 kilo. Under disse forutsetningene kan «vogntoget» (tillatt totalvekt på bil og tilhenger lagt sammen) ha en tilatt totalvekt inntil 4.250 kilo.

  • Med førerkort klasse B kan du trekke en tilhenger med tillatt totalvekt over 750 kilo hvis hele vogntoget (tillatt totalvekt på bil og tilhenger lagt sammen) ikke overstiger 3.500 kilo.

Eksempler på bil og henger

  • En Tesla Model X kan trekke 2.200 kilo. Selve bilen kan ha en tillatt totalvekt inklusive nyttelast på over 3.000 kilo. Teknisk kan et «Tesla-vogntog» veie over fem tonn. Men med førerkort klasse B må du velge en mindre henger med tillatt totalvekt på maksimalt 750 kilo (Bil: 3.000 kilo, henger: 750 kilo, totalt: 3.750 kilo).
  • En Audi e-tron 55 har en tillatt totalvekt på drøye 3.000 kilo. Også her begrenses man fort med førerkort klasse B. Du kan trekke den samme tilhengeren som Teslaen, med tillatt totalvekt på maksimalt 750 kilo.
  • Også Mercedes EQC vil begrenses av førerkort klasse B på tilhengervekt. Bilen takler 1.800 kilo totalvekt på tilhengeren, men bilens egenvekt er på linje med Tesla Model X.

Hvordan frakte båthengeren lovlig?

At du faktisk kan ha et «vogntog» på over 3500 kilo, på tross av at førerkort klasse B begrenser seg til 3500 kilo tillatt totalvekt, er for å gjøre det lempelig og mulig å bruke tilhenger for de fleste selv på tyngre biler. Men det forutsetter altså at hengerens tillatte totalvekt ikke overskrider 750 kilo, og at vogntogets totalvekt ikke overstiger 4.250 kilo.

Men store tilhengere, skaphengere du får leid på IKEA eller bensinstasjoner eller båthengere og campingvogner blir fort for tunge for førerkort klasse B på en stor og tung bil.

Skal du trekke tungt kan det, kanskje ironisk nok, være bedre å bruke en lettere bil med lavere tillatt totalvekt. Er bilens tillatte totalvekt inklusive last 2.000 kilo, har du 1.500 kilo «til overs» før du tipper over den magiske grensen 3.500 kilo. Dermed kan du trekke en henger opptil 1.500 kilo tillatt totalvekt, gitt at hengerfestet tåler det (sjekk vognkort).

Fordeler for deg med elbil!

Som medlem i NAF får du gode fordeler som forsikring, billån og lading. Vi står også klare for å hjelpe deg med vedlikehold, verkstedtjenester og service.

Illustrasjon av elbil som lader

Dette gjelder for førerkort klasse B96

Med førerkort klasse B96 kan du trekke et vogntog med tillatt totalvekt på inntil 4.250 kilo. Dermed kan du trekke en tyngre henger på for eksempel en Audi e-tron 55 så lenge tillatt totalvekt på bil og henger til sammen ikke overstiger 4.250 kilo.

For å få førerkort klasse B96 kreves syv timers obligatorisk opplæring uten førerprøve.

Dette gjelder for førerkort klasse BE

Med førerkort klasse BE tatt før 19. januar 2013 trenger du ikke tenke så mye på tillatt totalvekt på hengeren og førerkort. Her er det kun de tekniske begrensingene på bilen som gjelder. For en Model X betyr det at du ikke må trekke en henger tyngre enn 2.200 kilo, siden dette er bilens tekniske begrensing. At «vogntoget» veier over fem tonn spiller ingen rolle.

Tok du klasse BE 19. januar 2013 eller senere må tilhengerens tillatte totalvekt ikke overskride 3.500 kilo. For de fleste personbiler er dette uansett mer enn nok vekt å gå på, siden de færreste personbiler takler så tung henger.

Husk at også førerkort klasse BE kun gjelder for biler med tillatt totalvekt opp til 3.500 kilo. Hvis bilens tillatte totalvekt er over 3.500 kilo må du ha tyngre førerkortklasser som for eksempel lett lastebil.

For å få førerkort klasse BE kreves et opplæringsopplegg med kjøretimer og førerprøve.

Bruk appen til Statens vegvesen

Statens vegvesen har en egen nettjeneste og app der du kan regne ut hvor mye du med aktuelt førerkort (B, B96 eller BE) kan trekke med en bestemt bil.

Hvis du ikke vet nummeret på hengeren du for eksempel skal leie, trenger du ikke taste det inn. Da vil bilens tekniske begrensinger og ditt førerkort være grunnlaget for en generell utregning. Men om du skal leie eller låne en henger bør du legge inn nummeret på hengeren også. Da vil du få en eksakt utregning som gjelder ditt førerkort, bilen du kjører og akkurat den hengeren du skal ha med deg.

Dette er reaksjonene fra politiet

Hvis du trekker tilhenger du ikke har førerkort for, betyr det i praksis at du kjører uten gyldig førerkort, altså uten lappen. Straffereaksjonen blir deretter.

Straffereaksjonen vil bli en konkret vurdering fra sak til sak og avhengig av alvorlighetsgrad, opplyser Utrykningspolitiet.

Publisert: 2. mars 2021

Sist oppdatert: 4. april 2024

Kjersti Stuestøl,

Les også


Fant du det du lette etter?