ungt par og bilforhandler sjekker bil

Salg av bil med heftelser

Skal du selge bil med lån? Da er det noen ting du bør tenke på.

© NAF

Hva er heftelse på bil?

Hvis du har lånt penger og stilt bilen som sikkerhet, vil det være registrert en panteheftelse på bilen. Blir lånet misligholdt, kan banken kreve bilen solgt eller tilbakelevert.

Heftelsen følger bilen. Blir bilen solgt uten at heftelsen er slettet, kan banken kreve bilen solgt eller tilbakelevert hvis lånet ditt misligholdes, selv om det er en ny eier av bilen. Dette er en situasjon som både kjøperen av bilen og du som selger vil unngå.

Selv om långiver kan forholde seg til den nye eieren av bilen ved mislighold, er du fortsatt ansvarlig for lånet du har tatt opp. Informerer du ikke kjøper om at bilen har heftelser, kan kjøper kreve at du får heftelsene slettet i etterkant av kjøpet. Hvis bilen blir krevd tilbake eller tvangssolgt, så blir du ansvarlig for det økonomiske tapet som kjøperen av bilen får.

Hvordan håndtere heftelser

Slett heftelsen før du selger

Du kan sørge for at heftelsen blir slettet før du selger bilen. Du må da kontakte långiver og betale ned lånet. Deretter må långiver sende slettemelding til Brønnøysundregisteret.

Et annet alternativ er å avtale med banken å gjøre om lånet, så de ikke lenger har sikkerhet i bilen, for eksempel ved at du stiller annen sikkerhet for lånet.

Kjøper betaler heftelsen

Hvis du skal selge bilen med heftelser, må du informere kjøper. Dere må avtale hvordan heftelsen skal gjøres opp, og fremgangsmåten bør stå i kjøpekontrakten.

Før du selger bilen med heftelse, bør du ta kontakt med långiver. Du kan da få bekreftelse på størrelsen på lånet (inkludert renter og omkostninger), og på at heftelsen vil bli slettet ved innløsning av lånet. Du kan avtale at kjøper betaler dette beløpet direkte til långiver, mens resterende kjøpesum betales direkte til deg som selger. Det er viktig at du sikrer deg at kjøperen har betalt det avtalte beløpet til långiver, før du overleverer bilen til kjøper.

Er heftelsen større enn kjøpesummen, må du først betale ned den andelen som ikke dekkes av kjøpesummen. Deretter får du bekreftelse av långiver på det resterende lånebeløp, og kjøper betaler dette beløpet direkte til långiver på samme måte som er skissert overfor.

Publisert: 16. oktober 2023

Sist oppdatert: 8. februar 2024

Emilie Castle,

Les også


Fant du det du lette etter?