mann sjekker baklys på bil

Tilstandsrapport ved kjøp og salg av bil

En tilstandsrapport gir deg svar på bilens tilstand, og best mulig grunnlag til å vurdere bilen ved kjøp eller salg.

© NAF

Hva er en tilstandsrapport for bil?

Er du usikker på om alt er i orden med bilen, vil en tilstandsrapport fra et verksted, gi deg et godt bilde av hvilken tilstand bilen din er i. Her sjekkes tilstanden på flere ulike deler og komponenter på bilen, og du vil få en oversikt over eventuell slitasje, feil og mangler.

Skal du kjøpe eller selge bil, vil en tilstandsrapport være nyttig. Som selger har du opplysningsplikt og en tilstandsrapport vil gi deg god dokumentasjon, som du også kan legge ved – ved et eventuelt salg.

Tilstandsrapporten vil også gi trygghet for deg som kjøper bruktbil, og kan gi svar på hva du bør være observant på at kan forekomme av mulige reparasjoner etter kjøpet.

For begge parter, er det lurt å foreta en kontroll i forkant av bilsalget eller kjøpet. God dokumentasjon kan redusere risikoen for konflikt og uoverensstemmelser i etterkant. 

Dette kontrolleres på bilen ved kjøp av en tilstandsrapport:

  • Karosseri (bilens ytre deler) 
  • Lys 
  • Bremser 
  • Hjuloppheng 
  • Styring 
  • Understell 
  • Motor/drivverk 

Det gjennomføres først en prøvekjøring av bilen, deretter kontrolleres deler av bilen i en løftebukk på verkstedet. Ved prøvekjøring ser kontrolløren på kjøreegenskaper, lytter etter ulyder fra motor og sjekker styring, drivverk og bremser.

Mann sjekker fjæring under hevet bil
En grundig sjekk: EU-kontroll sier lite om bilens egentlige tilstand. En tilstandsrapporten av bilen kan derfor være lurt – enten du skal kjøpe eller selge bil. © NAF

Hva er bilen verdt?

Det kan være vanskelig å sette en prislapp på bilen selv, og vite hva bilen faktisk er verdt. Hva bilen trolig vil bli solgt for, avhenger av etterspørselen på markedet etter akkurat din bil og dens tilstand. En tilstandsrapport vil hjelpe deg med prissettingen, ved at du får svar på hvilke feil og mangler bilen har, og kan be om et estimat på hva det vil koste å utbedre dem av et bilverksted. 

Ofte stilte spørsmål:

Publisert: 30. august 2023

Sist oppdatert: 25. januar 2024

Teknisk avdeling, NAF Senter,

Les også


Fant du det du lette etter?