Eksperten svarer: Må jeg ha "elbildekk"?

Hvilke dekk skal du velge til elbilen din? NAFs biltekniske rådgiver er klinkende klar i sin anbefaling.


To biler parkert front mot front.
Dekkvalg har mye å si for forbruk. Jo større dekk, jo høyere forbruk. Foto: Tomm. W Christiansen / © NAF

Spørsmål fra medlem:

Hei, jeg skal kjøpe nye dekk og lurte litt på om dere har noen anbefalinger på dekk som passer for elbiler. Jeg har fått anbefalt ecodekk fra enkelte dekkselgere, kan det være fornuftig?

Smilende mann i hvit nissan leaf
Tom Andre Nilsen gir NAFs medlemmer råd om kjøp av dekk. Han ville valgt normale dekk fremfor eco-dekk. Foto: Kjersti Stuestøl / © NAF

Tom Andre Nilsen, bilteknisk rådgiver i NAF, svarer:

I grunnen kan det være naturlig å velge dekk med lav rullemotstand til elbilen. De skal gi lavere forbruk, er mer stillegående og de tåler mer moment. Her er det fine ting som spiller godt på lag med de egenskapene du som elbileier gjerne vil utnytte maksimalt.

Disse egenskapene kan derimot gå ut over den viktigste funksjonen til dekket – nemlig trafikksikkerhet.

Tester vi har gjort viser at de typiske “elbildekkene” kan ha dårligere grep på våt asfalt enn de andre, mer tradisjonelle dekkene vi har testet mot.

Har du spørsmål om elbil?

Som NAF-medlem har du tilgang på bilteknisk rådgivning. Enten du skal kjøpe, lade, ta service, selge eller trenger veihjelp til din elbil – kan vi hjelpe deg.

Smilende mann i blå skjorte

Økonomidekk er jo rett og slett optimalisert for å gi bedre rekkevidde. Det er den lave rullemotstanden som gir bedre rekkevidde. De er ofte mer stillegående også.

Men dekktestene til NAF viser at disse dekkene har lengre bremselengde på grunn av gummiblandingen og måten de er utformet på. De har typisk mindre mønsterdybde for å støye mindre og rulle bedre. Mindre mønsterdybde øker risikoen for vannplaning.

“Normale” dekk har kortere bremsestrekning, tåler bedre vannplaning og veigrepet er generelt sett bedre. Rent trafikksikkerhetsmessig er det lurt å vurdere normale dekk.

Velger du økodekk for å optimalisere rekkevidden, kan det være greit å ha i bakhodet at du justerer kjørestilen deretter. Du kjører en tyngre bil og har dekk som gir noe lengre bremsestrekning – juster derfor avstanden til biler og trafikanter etter det.

Testet miljødekk

NAF-magasinet Motor testet eco-dekk eller miljødekk i sommerdekktesten 2022.

Testen viste at det går utover sikkerheten dersom du faller for fristelsen og velger dekk med lav rullemotstand til elbilen for å få lengre rekkevidde.

Flere miljødekk eller eco-dekk var med i testen til Motor. Fra dekkprodusentene Nokian, Michelin og Continental var både ordinære sommerdekk og eco-dekk med. Forskjellene var store på bremselengde og veigrep, særlig i sving på våt vei.

– Akkurat disse to egenskapene til dekkene er viktige for trafikksikkerheten. Miljødekkene er betydelig dårligere enn de beste dekkene i testen på sikkerhet, sier senior kommunikasjonsrådgiver Nils Sødal.

I bremsetesten på vått føre var forskjellen mer enn en billengde mellom bilen med det beste miljødekket og bilen med dekkene som var testens beste i denne delen. Det dårligste miljødekket var over to billengder unna.

– Bremsetesten var i vanlig landeveishastighet, 80 kilometer i timen. En forskjell på nesten ti meter mellom testens beste dekk og det dårligste miljødekket er mye og kan utgjøre forskjellen på å unngå en krasj eller ikke, sier Sødal.

Mister veigrep på våt vei

Miljødekkene bød også på overraskelser ved at de mistet grepet lett da de ble kjørt i sving på vått underlag. Da snakker vi ikke om en krapp sving, men en slak sving som skal være uproblematisk å forsere med gode dekk i 100 kilometer i timen.

Eco-dekkene fra Michelin mistet veigrepet helt og bilen var på vei ut av testbanen, mens eco-dekkene fra Continental mistet grepet og bilen fikk en 360-graders snurr i samme slake sving.

– Det er særlig på våt vei at eco-dekkene skiller seg negativt ut. Akkurat dette føret er det som skiller de trafikksikre dekkene fra de som ikke er det, sier Sødal.

Medlemsfordel:

Få rabatt på dekk, felger og dekkhotell

Som NAF-medlem får du de beste betingelsene på dekk, felger og dekkhotell hos BestDrive. Rabatten gjelder en rekke kjente dekkmerker.

Deler av et dekk med felg (hjul)

Anette Berve,

Les også


Fant du det du lette etter?