Elbilen kan bremse uventet på glatt føre

En elbil bruker den elektriske motoren til å bremse når du slipper gasspedalen. Det kan gi deg en overraskelse på isete vinterveier.


bil på vinterføre
Glatt føre.

Relaterte saker

Kort fortalt om elbil og vinterføre

  • Slipper du gassen, bremser bilen på motoren
  • På glatt føre kan slik regenerering gjøre at hjulene låser seg
  • Lær bilen å kjenne og skru eventuelt av regenerering

Låste hjul på glatt føre kan være farlig

Har du lagt merke til at elbilen din bremser når du slipper gasspedalen? Årsaken er både smart og enkel. Slipper du gassen tvinges den elektriske motoren rundt av massen (bilen) som beveger seg forover. Da fungerer elmotoren som en lader, og tilbakefører energi til batteriet. I tillegg sparer du bremsene.

Men det sier seg selv at bremsemotstand kan føre til skumle situasjoner om det er skikkelig glatt. Derfor bør du se an føret og dempe eller skru av funksjonen for regenerering.

Pass deg for svingene på glatt føre

Når det er glatt skal det ikke mye til før hjulene slipper. Derfor er vi varsomme med å bremse på glatta. Men elbilen kan fort bremse av seg selv, på grunn av regenereringen. Dermed kan hjulene låse seg, og du får skrens. I verste fall kan dette føre til farlige situasjoner i trafikken.

Les også: Derfor ruster bremser på elbil fortere

Skru av eller demp regenereringen

På de fleste elbiler kan man skru av eller dempe regenerering via informasjonsskjermen. Lær deg hvor denne funksjonen finnes i menyene. Hvis hjulene først låser seg, er det for sent å lete seg frem i menyene for å skru av funksjonen.

Mange biler har det som kalles «one pedal driving», altså at du stort sett bare bruker gasspedalen når du kjører. Det er praktisk; slipper du pedalen bremser bilen. Men en slik funksjon kan være litt for kraftig på glatt føre.

Les også: Slik forbereder du elbilen på kulde

Varmt batteri gir mer regenerering

Hvis du setter deg inn i en kald elbil, vil som regel regenereringen være begrenset. Årsaken er at batteriet skånes så mye som mulig inntil det har nådd en viss temperatur.

Men det betyr også at regenereringen kan bli kraftigere etter hvert som batteriet blir varmt, uten at du oppdager det før det er for sent.

Derfor er det lurt å dempe eller skru av regenerering fra starten hvis det er glatt føre.

Les også: Skikk og bruk på ladestasjoner

Publisert: 28. desember 2022

Sist oppdatert: 30. november 2023


Les også


Fant du det du lette etter?