Slik sikrer du elbilen mot tyveri

Tyvene trenger ikke nødvendigvis brekkjern. Elbiler proppfulle av teknologi kan stjeles på avansert vis, og dessuten er ladekabler attraktive.


NAF-ladebrikke, hengt på en bilnøkkel.

Relaterte saker

Kort fortalt om tyverisikring

  • Sjekk om du faktisk bruker alle sikkerhetssystemer i bilen din.
  • Lagre nøkler og kort til bilen sikkert.
  • Sørg for å sikre dyre ladekabler.

Tyvene «avlytter» bilens nøkler

For ikke mange år siden kunne tyvene knuse et vindu eller lirke opp en lås, komme seg inn i bilen og kortslutte to ledninger bak tenningslåsen for å få start.

Den tiden er nok forbi. Dagens tyver kan sin elektronikk, og «avlytting» av nøkler og fjernkontroller kan gi tyvene tilgang til bilen bare de er i nærheten av den.

Hvordan? Det finnes flere metoder, men kort fortalt kommuniserer mange bilnøkler med radiosignaler. Disse radiosignalene kan fanges opp og nærmest kopieres slik at man med avansert utstyr kan åpne bilen og starte den når eieren ikke er der. Det er ikke sikkert du oppdager tyven som står i nærheten av deg med avlyttingsutstyr når du går ut og låser bilen.

Putt nøklene i en matboks!

Også eiere av endel årsmodeller av Tesla har opplevd tyverier, på tross av at bilen er en «digital festning» som man kanskje tenker krever dataingeniører for å hacke.

Men nøkkelen med knapper for å åpne bilen er i mange tilfeller nokså simple og enkle å avlytte.

De beste triksene for å unngå nøkkelkopiering er enkle:

  • Sjekk om bilen har ekstra sikkerhetssystemer. På en Tesla kan man for eksempel aktivere «Pin to drive», altså at du må taste en pinkode før du kan kjøre. Man får ikke kjørt uten koden, selvom man har kommet seg inn i bilen.
  • Ikke oppbevar nøkkelen for nærme bilen eller i nærheten av et vindu eller en dør. Ligger nøkkelen rett innenfor inngangsdøren er den lett å avlytte. Et veldig enkelt triks kan være å ha bilnøkler i en matboks av metall i skuffen i gangen. En metallboks hindrer radiosignaler.
  • Følg med på produsentens programvareoppdateringer. Mange av dagens elbiler kan oppdatere «hjernen» og få nye og bedre funksjoner, blant annet tyverisikring.

NAF medlemsfordel: Nøkkelforsikring om nøkkelen blir borte!

Pass på ladekabelen din

Også de originale ladekablene som følger med bilen er lette å stjele. I tillegg koster kablene med den lille boksen på ganske mye og er lett å omsette. Det finnes flere metoder å hindre eller forsinke tyverier, blant annet å tre kabelen gjennom felgen om det går an.

Det finnes også «kabelgater» med en slisse for kabelen, der man rett og slett kjører det ene hjulet oppå kabelgaten etterpå.

Vanlige Type 2-kabler som passer til destinasjonsladere er kanskje ikke så veldig attraktive lenger, og de koster heller ikke så mye. Men hvis en lett tilgjengelig kabel blir forsøkt stjålet kan tyvene ødelegge låsemekanismen på ladeporten i bilen. Det kan bli kostbart.

Les også: Ladestandarder og kabler for elbil

Tyvene stjeler hjemmeladere

Også hjemmeladere er attraktive tyveriobjekter. Det er ikke så lett å sikre en hjemmelader som er montert utendørs. Tyvene kan med litt kunnskap om boksen skru den ned og koble ut strømmen uten å ta sikringen.

Noen bokser leveres med skruer eller låsesystemer som kan hindre tyveri. Sjekk når du kjøper hjemmelader.

Les også: Slik lader du trygt og sikkert hjemme og på hytta

Publisert: 15. november 2021

Sist oppdatert: 30. november 2023

Kasper Furulund Frøjd,

Les også


Fant du det du lette etter?