Fortsatt glohett elbilmarked i juli

Så langt i år er nybilsalget ned med 20 prosent sammenliknet med samme periode i fjor. Men fortsatt kjøper ni av ti privatkunder elbil, og bruktomsetningen av elbiler vokser raskt.


MG var en av de fem mest populære merkene i juli
MG var en av de fem mest populære merkene i juli . © NAF

Så langt i år er det solgt nesten 19 000 færre nye biler enn i fjor: 75 726 i år, mot 94 386 biler i samme periode i fjor.

Det viser tall fra Opplysningsrådet for Veitrafikken (OFV).

Julisalget spesielt ble elendig, med 7247 solgte nye biler mot 10 507 i juli i fjor.

– Selv om bilsalget er kraftig ned fra i fjor så er elbilmarkedet fortsatt glohett. Ventelistene er lange, og elbilen tar raskt innpå bensinbilen som den nest mest solgte bruktbilen etter dieselbilen, sier Thor Egil Braadland, myndighetskontakt i NAF.

70,7 prosent av bilene registrert i juli var hel-elektriske.

Nedgangen skyldes leveringsproblemer

– Nedgangen skyldes ikke manglende interesse for elbiler, men leveringsproblemer på nye biler, blant annet på grunn av krigen. Det kunne antakelig vært solgt dobbelt så mange elbiler som det gjøres nå, sier Braadland.

Bak nedgangen i antall solgte biler viser statistikken stor forskjell på biler med og uten forbrenningsmotorer.

– Antall solgte elbiler er faktisk litt høyere i år enn i fjor. Det er så langt i år solgt nesten 60 000 elbiler, mot 55 000 i samme periode i fjor. Det er biler med forbrenningsmotor som tar hele støyten, med en nedgang på 23 000 biler, sier han.

Det elektriske bruktmarkedet vokser

Også bruktmarkedet for elbiler vokser. Så langt i år er det omsatt over 50 000 brukte elbiler, som er en vekst på 43 prosent fra rundt 35 000 biler i fjor. 

– Stadig flere kjøper brukt elbil. Om rundt ett år kommer elbilen til å danke ut bensinbilen som den nest mest solgte bruktbilen etter dieselbilen, mener Braadland. Så langt i år er det omsatt rundt 80 000 brukte bensinbiler, en nedgang på 15 000 biler fra samme periode i fjor.

Venter på regjeringens nye ladeplan

Braadland mener at med så mange nye elbilister på veiene må regjeringen snart komme på banen med den ladeplanen de har lovet denne høsten.

– Landets elbilister trenger støtte til lading i byggelag og fellesgarasjer, det trengs en kraftig vekst i antall hurtigladere langs veiene, og det må bli mye enklere å lade og å betale for lading enn det er i dag, avslutter han.

Publisert: 1. august 2022

Sist oppdatert: 30. november 2023

Anette Berve,

Les også


Fant du det du lette etter?