Problemet kan lett unngås – likevel tar mange sjansen

Det vil bli et stadig større marked for brukte elbiler. Ved kjøp og salg av bruktbil unngår du mange konflikter ved å lage en god kjøpekontrakt.


alt
Markedet for brukte elbiler er presset. Her illustrert med elbiler fra NAFs rekkeviddetest i 2020. © NAF

Kort forklart:

  • Mange dropper å skrive kontrakt når de kjøper og selger bruktbil.
  • Bruktbilhandel er kilde til en rekke konflikter.
  • Bruk NAF Kjøpekontrakt for en trygg handel og unngå unødvendige krangler i etterkant.

Ungt bruktbilmarked

Det er stor etterspørsel etter elbiler i Norge, men fortsatt er tilbudet av brukte elbiler relativt lite.

– Det er leveringsproblemer og lang ventetid på mange nye modeller. Nybilmarkedet påvirker bruktbilmarkedet, og vi ser nå et stort press på markedet for brukte elbiler, sier Tom Andre Nilsen, teknisk konsulent i NAF.

Flere modeller selges for uvanlig høy pris, noe du bør være obs på hvis du er på jakt etter en brukt elbil nå.

– Om noen år vil det trolig være flere brukte elbiler tilgjengelig på markedet, og da vil prisene falle, sier Nilsen.

Noen elbilmodeller som er inntil ett år gamle, selges nå for mer enn listeprisen til en flunkende ny bil i bilbutikken.

– Siden du skal eie bilen i flere år, kan du ikke regne med å få igjen den overprisen du betaler for nyere bruktbiler i dag, sier Nilsen.

Ikke dropp kontrakten

Det er mye som skal vurderes når du kjøper brukt elbil.

Les også: NAFs sjekkliste for deg som skal kjøpe brukt elbil

Når du først har bestemt deg for hvilken bil du skal kjøpe, er det veldig viktig at du lager en kontrakt sammen med selger. Overraskende mange dropper å skrive kontrakt, noe som kan føre til konflikter etter overtakelsen.

– Noen velger å bare melde inn eierskifte når de kjøper og selger bil, uten å lage en avtale. I mange saker oppstår det uenigheter i etterkant, og da er det ord mot ord hvis dere ikke har gjort en skriftlig avtale, sier Monica Godø, produkteier for NAF Kjøpekontrakt.

Dette kan føre til kjedelige og dyre konflikter etter salget. Konflikter etter kjøp og salg av bruktbiler skjer ofte – faktisk er det nettopp det temaet Forbrukerrådet får aller flest spørsmål om.

NAF Advokat hjelper hvert år mange NAF-medlemmer med å løse konflikter som følge av bruktbilsalg, og kan bistå deg dersom du havner i en tvist med verkstedet eller bilselgeren.

Trygg handel med NAF Kjøpekontrakt

Tryggere og enklere kjøp og salg av bruktbil og andre kjøretøy mellom privatpersoner. Få signering, betaling og eierskifte gjort på ett sted!

Skriver dere en kontrakt med opplysningene dere er enige om, vil dere som regel unngå krangler. NAFs digitale kjøpekontrakt er blitt benyttet ved over 150.000 bruktbilsalg rundt om i landet.

– Med NAF Kjøpekontrakt får du alt samlet på ett sted. Du kan blant annet gjøre betalingen umiddelbart med Vipps, slik at selgeren ikke trenger å vente til dagen etter før pengene kommer på konto, sier Godø.

Kjøpekontrakt på mobil
© NAF

Juridisk hjelp hvis noe skjer

NAF Kjøpekontrakt er gratis og tilgjengelig for alle. Ønsker du tilgang til Premium for en tryggere og enklere handel, kan kjøpekontrakten oppgraderes.

Tilgang til Premium er inkludert i NAF-medlemskapet. Er du allerede medlem, trenger du bare å logge inn.

Hvis du ikke er medlem, kan du få en måneds medlemskap som gir deg tilgang til NAF-fordelene. Som NAF-medlem får du rådgivning fra våre jurister i NAF Advokat hvis det skulle skje noe etter bruktbilsalget.

Dette får du som er medlem med NAF Kjøpekontrakt:

  • En sikker kjøpekontrakt
  • ID-verifisering med BankID
  • Gebyrfri betaling med Vipps
  • Eierskifte hos Statens vegvesen
  • Tilbud om inntil 26 % rabatt på bilforsikring hos Gjensidige

Vær obs på svindelforsøk

Enkelte som selger bruktbilen sin gjennom Finn.no har opplevd at folk med uærlige hensikter utgir seg for å være interessert i å kjøpe bilen, men i stedet forsøker å svindle dem.

FINN og NAF oppfordrer deg som skal selge bil til selv å starte prosessen med digital kjøpekontrakt, og ikke la kjøperen starte denne prosessen.

Du kan lese mer om dette her.

Publisert: 9. juni 2022

Sist oppdatert: 30. november 2023

Kasper Furulund Frøjd,

Les også


Fant du det du lette etter?