Dette er spørsmålene elbilister stiller seg nå – slik svarer advokatene

NAF Advokat får mange spørsmål knyttet til elbil, og akkurat nå er det noen problemstillinger som går igjen blant våre medlemmer.


En bil kjører på en vei med vann og fjell i bakgrunnen
Ford Mustang Mach-e 2WD.

Hvert år mottar NAF Advokat over 30.000 henvendelser fra medlemmer med spørsmål om alt fra valg av bil til kompliserte juridiske problemstillinger.

– Alle NAF-medlemmer får råd og veiledning som en del av medlemskapet. Mange vil også ha behov for hjelp fra advokat i den aktuelle konflikten, sier leder for NAF Advokat, Vigdis Svennungsen.

En kvinne skriver på en notatblokk i et kontorlokale
Vigdis Svennungsen er leder for NAF Advokat. © NAF

Forsinket levering av elbil

For tiden opplever NAF Advokat et stort antall henvendelser knyttet til forsinkelser på levering av elbil.

– Her informerer vi medlemmene om de rettighetene de vil ha i henhold til forbrukerkjøpslovens bestemmelser, og gir rådgivning om mulige løsninger, sier Svennungsen.

Få hjelp når du trenger det

NAF Advokat er en tjeneste som er tilgjengelig for NAFs medlemmer. Har du blitt skadet i et trafikkuhell, har problemer med et verksted, et bilkjøp, et forsikringsselskap eller lignende – har vi juridisk rådgivning og teknisk hjelp tilgjengelig for deg.

En rekke av advokater.

Ved forsinket levering vil man normalt kunne kreve erstatning fra forhandler for økonomisk tap man lider som følge av forsinkelsen.

– Men dette gjelder ikke dersom forsinkelsen skyldes forhold som er utenfor forhandlers kontroll, såkalt «force majeure», sier Svennungsen.

For tung bil

I det siste har NAF Advokat også svart på en rekke spørsmål knyttet til nyttelast på elbiler.

– Medlemmer opplever at de ikke kan ta med bagasje og det antallet passasjerer bilen er registrert for uten at bilen blir tyngre enn hva som lovlig. Basert på henvendelser fra våre medlemmer gjelder dette særlig Hyundai Ioniq 5, sier Svennungsen.

Mange av NAFs medlemmer lurer på hva de trenger å vite før de skal på bilferie i Europa. Er du for eksempel klar over at det kan hende du bør skaffe deg et internasjonalt førerkort?

Vi har flere nyttige punkter som kan være til hjelp:

  • Oblater i miljøsoner: Du bør kontakte myndighetene i det konkrete landet. Appen Green-Zones kan være til hjelp. Oblater kan vanligvis kjøpes på blant annet bensinstasjoner.
  • I noen land bør du ha med deg et internasjonalt førerkort. Du kan lese mer om dette her.
  • Noen land krever at du har med Grønt Kort. Dette gis ut av forsikringsselskapet ditt.
  • NAF Reiseplanlegger gir deg blant annet oversikt over ladestasjoner.

Skuffende rekkevidde

Svært mange av henvendelsene fra våre medlemmer gjelder klager på at rekkevidden på elbilen ikke samsvarer med den oppgitte WLTP-rekkevidden. Noen ganger kan dette være en grunn til å klage, men ikke alltid.

NAF Advokat gir deg råd og veiledning om det du lurer på, men kan også bistå deg videre i en eventuell sak.

– Vi bistår medlemmer i et stort antall saker hvert år, men gjør først en vurdering av om det er grunnlag for dette. Du kan i tilfellet få inntil to timers advokatbistand mot en egenandel på 500 kroner, sier Svennungsen.

Vi kan også bistå deg i rettstvister. Dette skjer etter egen avtale og på vanlige salærvilkår.

– Biler er den nest største investeringen mange gjør, og tvistesakene kan potensielt dreie seg om store beløp. Det er derfor en trygghet å ha noen som kan hjelpe deg hvis du skulle havne i trøbbel relatert til bil. Vi har hjulpet mange med å spare tusenvis av kroner, sier Svennungsen.

Publisert: 7. juli 2022

Sist oppdatert: 30. november 2023

Kasper Furulund Frøjd,

Les også


Fant du det du lette etter?