Hvorfor ser vi ikke flere elektriske motorsykler?

Det er mer enn bare personbilmarkedet som elektrifiseres, men utviklingen av elektriske motorsykler går ikke like raskt. Hva er egentlig på vei ut på markedet av elektriske tohjulinger?


Vi snakker vanligvis om elbiler, men i den nyeste episoden av Elbilpodden utforsker vi hvordan det står til med markedet for elektriske motorsykler.

– Hvis vi skal sammenligne med elbil, er utviklingen i el-motorsykler på et tidlig Nissan Leaf-nivå. Vi er der hvor bransjen eksperimenterer litt, sier leder for NAF MC, Jan Harry Svendsen.

Under denne utprøvingsfasen er det fortsatt forbrenningsmotor som gjelder for de fleste motorsykler.

– Ser vi på mopeder og scootere som er laget for bykjøring, er de i større grad elektrifisert. Det er der elektriske tohjulinger kommer først. Men det finnes også tunge motorsykler med elmotor i dag, sier Svendsen.

Minner om elbil

NAFs ladeekspert Jan Tore Gjøby, som selv er en motorsykkel-entusiast, er enig med Svendsen i at motorsykkel-markedet er todelt.

– Når det gjelder motorsykler som er ment for rekreasjon og lange turer, går utviklingen mye saktere, sier Gjøby.

Svendsen har selv kjørt flere elektriske motorsykler.

– Kjøreopplevelsen på en elektrisk motorsykkel minner om å kjøre elbil. Det er en ro når du glir gjennom landskapet. Det er ingen vibrasjoner og du har masse kraft fra start, sier Svendsen, som legger til at rekkevidden raskt synker ved raske akselerasjoner.

Rekkevidde

De største motorsykkel-batteriene er på oppimot 20 kilowatt-timer.

– Da kommer du, litt avhengig av sykkelen, rundt 20-25 mil hvis du kjører pent, sier Gjøby.

Dette er rundt halvparten av rekkevidden på tradisjonelle motorsykler med forbrenningsmotor.

Lytt til hele episoden av Elbilpodden for å høre hvorfor det er vanskelig å lage elektriske motorsykler med lang rekkevidde!

Dette er Elbilpodden

Elbilpodden er en podcast om elbil fra NAF. Programleder Anette Berve har aktuelle gjester i studio hver uke. Her skal vi besvare både det du lurer på og det du ikke visste at du lurte på.

Hvordan abonnerer jeg på Elbilpodden?

PC/ Mac: Hvis du trykker på knappen «Follow» i det lille avspillingsvinduet rett over, får du opp en QR-kode du kan scanne med mobiltelefonen din. Deretter velger du bare ønsket podcast-app du vil ha Elbilpodden i.

Mobil: Trykk + i det lille avspillingsvinduet, og velg deretter ønsket podcast-app du vil ha Elbilpodden i.

Du kan også abonnere på Elbilpodden i Spotify eller i iTunes. Du finner også episodene av Elbilpodden her på nettsidene til NAF.

Gi oss tips og tilbakemeldinger!

Har du forslag til aktuelle temaer eller gjester i studio? Vil du gi oss ros eller ris? Ikke nøl med å ta kontakt! Sjekk ut NAF Elbil på Facebook og send oss en melding på Messenger.

Publisert: 16. desember 2022

Sist oppdatert: 30. november 2023

Kasper Furulund Frøjd,

Les også


Fant du det du lette etter?