Nye elbiler på markedet – disse imponerer og disse skuffer

Nå kommer det nye elbilmodeller på løpende bånd, men hvor bra er de egentlig? Særlig fra Kina kommer det mange nye elbiler, men kanskje bør du tenke deg om før du kjøper en av de nye merkene.


Siste del av 2022 byr på en rekke elbilnyheter. Redaktør Peter Raaum og journalist Øivind Monn-Iversen har besøkt bilutstillinger og prøvekjørt flere av de nye modellene, og i nyeste episode av Elbilpodden forteller de om sine inntrykk.

– De europeiske merkene blir stadig bedre og utvider utvalget av modeller, men det er de kinesiske bilene som virkelig er spennende, mener Raaum.

Holder ikke alt de lover

Monn-Iversen prøvekjørte nylig NIO ET7, som er blant de nye kinesiske modellene som snart blir tilgjengelig i Norge.

– Det man ser særlig i de kinesiske bilene, som det kommer mange av, er at de dytter inn mye ny teknologi som de markedsfører for alt det er verdt. Men så er det ikke alle funksjonene som fungerer like bra når du prøvekjører bilene på norske veier, sier Monn-Iversen, og utdyper:

– Grunnleggende ting som apper fungerer ikke alltid like kjapt og smidig som det skal. Lysene er ofte noe dårligere. Førerassistentene kan være litt upålitelige. Det er vår erfaring når bilene kommer til norske veier og norske forhold.

Tenk deg om

Ifølge Raaum kan det være mange gode grunner til å vurdere en kinesisk elbil, og nevner fordelaktige priser som en av fordelene. Han oppfordrer samtidig til å tenke deg om før du tar en avgjørelse.

– Gjør en vurdering av hva slags serviceapparat merket har i Norge. Noen merker har etablerte importører, som BYD med RSA og MG med Gill Gruppen. Det er viktig å kunne få utbedret feil, og noen produsenter har liten historikk i Norge, påpeker Raaum.

– Latterlig fin

Under prøvekjøring av NIO ET7 fikk Monn-Iversen et dårlig førsteinntrykk da han fikk vite at det ikke var mulig å legge ned baksetet. Samtidig utmerket bilen seg med svært god komfort.

– Støynivået lå noen desibel under relevante konkurrenter. Den gikk stille og smidig over ujevnheter i veien, sier Monn-Iversen.

De siste ukene har Motor-journalisten også prøvekjørt ID.Buzz, BMW iX1 og Nissan Ariya. Hør om hans opplevelser i Elbilpodden!

I episoden får du også høre hvilken bil Peter Raaum har prøvekjørt som han beskriver som «latterlig fin» og «uovertruffen i komfort og kjøreopplevelse».

Hør hele intervjuet i Elbilpodden!

Dette er Elbilpodden

Elbilpodden er en podcast om elbil fra NAF. Programleder Anette Berve har aktuelle gjester i studio hver uke. Her skal vi besvare både det du lurer på og det du ikke visste at du lurte på.

Hvordan abonnerer jeg på Elbilpodden?

PC/ Mac: Hvis du trykker på knappen «Follow» i det lille avspillingsvinduet rett over, får du opp en QR-kode du kan scanne med mobiltelefonen din. Deretter velger du bare ønsket podcast-app du vil ha Elbilpodden i.

Mobil: Trykk + i det lille avspillingsvinduet, og velg deretter ønsket podcast-app du vil ha Elbilpodden i.

Du kan også abonnere på Elbilpodden i Spotify eller i iTunes. Du finner også Elbilpodden på Youtube i egen spilleliste og selvsagt her på nettsidene til NAF.

Gi oss tips og tilbakemeldinger!

Har du forslag til aktuelle temaer eller gjester i studio? Vil du gi oss ros eller ris? Ikke nøl med å ta kontakt! Sjekk ut NAF Elbil på Facebook og send oss en melding på Messenger.

Publisert: 4. november 2022

Sist oppdatert: 30. november 2023

Kasper Furulund Frøjd,

Fant du det du lette etter?