Elbilskepsisen i ferd med å dø ut

Elbil er førstevalget for hele 44 prosent av nordmenn, viser en fersk undersøkelse.


Elbil står parkert ved hurtigladestasjon
© NAF

– Nå er det nesten like mange som vil ha en brukt elbil som de som oppgir at de skal kjøpe en brukt bensin- eller dieselbil, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF.

Bruktmarkedet for elbiler vokser for hver dag som går, og elbil betyr ikke lenger at du må kjøpe deg en flunkende ny bil.

Fordeler for deg med elbil!

Som medlem i NAF får du gode fordeler som forsikring, billån og lading. Vi står også klare for å hjelpe deg med vedlikehold, verkstedtjenester og service.

Illustrasjon av elbil som lader

I undersøkelsen som Norstat har gjennomført for NAF, svarer 18 prosent at de vil kjøpe en brukt elbil neste gang de skal kjøpe bil. Tilsvarende tall for en brukt bensin- eller dieselbil er 22 prosent.

– Det øker på med elbiler i bruktmarkedet, og de er i ferd med å ta over som den dominerende preferansen for bruktbilkjøperne også, sier Sødal.

Nye bensin- og dieselbiler på vei ut

Blant de som oppgir at de skal kjøpe helt ny bil dominerer som forventet elbil, mens svært få oppgir at de skal kjøpe en ny hybrid, bensin- eller dieselbil.

Mens 26 prosent vil ha ny elbil, er det bare 5 prosent som vil velge ny diesel- eller bensinbil.

– Det undersøkelsen viser er at til tross for at fordelene for elbilistene stadig snevres inn, så er folk klare til å ta spranget fra bensin- og dieselbil til elbil, mener NAF-rådgiveren.

Mann holder elbillader ved elbil på ladestasjon
Senior kommunikasjonsrådgiver Nils Sødal i NAF. Foto: Eirik Aspaas

Elbilistene er ikke i tvil

Blant de som allerede eier en elbil, svarer seks av ti at de skal bytte den elbilen de har i en ny elbil neste gang det er aktuelt. Én av fire elbilister oppgir at de kommer til å bytte til en brukt elbil.

– Når 84 prosent av elbilistene sier at de skal fortsette å kjøpe elbil, viser det at det nær sagt ikke er noen vei tilbake når du først har kjøpt deg en bil som går på strøm, sier Sødal.

Ny elbilist?

Enten du skal kjøpe, lade, ta service, selge eller trenger veihjelp til din elbil – så kan vi i NAF hjelpe deg.

Illustrasjon av mann som lader elbil

Eierne av ladbare hybrider er vant til å lade bilen. Nær halvparten av hybrideiere sier at de skal kjøpe en ny eller brukt elbil neste gang de skal bytte bil.

– Ladbar hybrid ser ut til å være som en oppvarmingsøvelse før man går over til en elbil, sier Sødal.

Også blant bensin- og dieselbilistene er det stor interesse for å kjøpe elbil. Blant bensin- og dieselbilistene oppgir fire av ti at de går for en elbil neste gang de skal bytte bil.

– Folk flest kjøper bruktbil. Stadig flere brukte elbiler til salgs gjør overgangen fra flytende drivstoff til strøm enklere. Veien til å få byttet til elbil har rett og slett blitt litt kortere, sier Sødal.

Publisert: 20. november 2023

Sist oppdatert: 30. november 2023

Kasper Furulund Frøjd,

Les også


Fant du det du lette etter?