NAF: – Høye forventninger til regjeringens ladeplan

Denne høsten kommer regjeringens ladeplan for elbilister, og NAF har store forventninger. – Enklere betaling for hurtiglading og flere store ladeplasser er to av flere forhold som regjeringen må svare ut, sier NAF.


Tre elbiler som lader ved hurtiglader
© NAF

Regjeringens ladeplan er varslet denne høsten, og NAF mener det haster med å gjøre det enklere å betale for lading enn det er i dag.

– En godt forberedt elbilist må i dag ha 10-12 ladeapper på telefonen, og på hver app skal du legge inn bankkort, navn og adresse. Mister eller bytter du bankkortet ditt, må du gjøre alt på nytt. Dette holder rett og slett ikke.

Det sier Thor Egil Braadland, myndighetskontakt i NAF. Han mener at alle nye ladestasjoner må pålegges å komme med bankkort-terminaler.

Smilende mann i grå blazer
Myndighetskontakt i naf, thor egil braadland. foto: Kjersti Stuestøl / NAF. Foto: Kjersti Stuestøl / © NAF

Én felles betalingsløsning

NAFs undersøkelser viser at halvparten av alle elbilister er irriterte på betalingen på ladeplassene.

I ladeplanen etterlyser NAF at regjeringen setter krav til ladeoperatørene om å åpne opp sine digitale systemer, slik at de som vil betale for lading med telefonen greier seg med én app.

– Det er fullt mulig å fikse en felles betalingsløsning for lading allerede i 2022, slik at du slipper å laste ned mer enn én app. Mange av ladeselskapene vil imidlertid ikke åpne opp for dette, og derfor må regjeringen gi dem klar beskjed, sier Braadland, og fortsetter:

– Det haster å få på plass en digital løsning, ikke minst fordi det er mye mer effektivt og raskere enn å kreve ettermontert kortleser på de 4000 ladestolpene som allerede finnes, sier Braadland.

Blå kia som lader
© NAF

Flere store ladeplasser

NAF mener også at det bør komme flere store ladeplasser.

– Den norske modellen har vært å bygge et par 50 kW hurtigladere, noe som gjør at du må kjøre rundt og lete etter ledige ladeplasser om de to laderne er opptatte eller i ustand. NAF mener at det bør komme flere og raskere ladepunkter og at det bør legges til rette for å bygges flere store ladeplasser framover. Dette krever både areal og kraftforsyning, sier Braadland.

NAF har også krav om at det blir bedre skilting til ladestasjoner enn i dag.

– Både Ap, Sp og SV er enige om at skiltingen til hurtigladestasjoner må bli bedre. Bedre skilting vil ikke bare gjøre det enklere for elbilistene å finne laderne, men også gi et positivt signal til de som vurderer elbiler da de ser at det er ladere tilgjengelig for å dekke deres langdistansebehov, sier Braadland.

Publisert: 16. august 2022

Sist oppdatert: 30. november 2023

Kasper Furulund Frøjd,

Les også


Fant du det du lette etter?